Hřebejkova Učitelka míří do českých kin. Premiéru bude mít na festivalu v Karlových Varech

Hřebejkova Učitelka míří do českých kin. Premiéru bude mít na festivalu v Karlových Varech 

Scénárista Petr Jarchovský opět spojil síly s režisérem Janem Hřebejkem, aby připravili pro filmové fanoušky film o rafinované učitelce, která neváhá prostřednictvím svého vlivu manipulovat žáky i jejich rodiče. Dramatický snímek vznikl v česko-slovenské koprodukci a je zasazen do období začátku 80. let minulého století.

„Každý dospělý, a většina dětí, zažil situaci, kdy cítil, že to, co je zrovna momentálně výhodné, je zároveň nesprávné. A naopak, že zachovat se podle svědomí anebo jen dobrého vychování může být nebezpečné anebo jen krajně nevýhodné. Proto tomuto příběhu může porozumět každý,“ vysvětluje nadčasovost svého nového snímku režisér Jan Hřebejk. Ten vytvořil film na motivy příběhu z pera Petra Jarchovského.

Příběh nového snímku vypráví o zdánlivě empatické a laskavé učitelce, která však prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiči. Důvody jsou prosté – osobní obohacení, materiální výhody, nebo dokonce vidina milostného poměru. Zatímco se většina rodičů jejímu tlaku podrobuje, najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou neobvyklou situaci řešit.

Snímek byl natočen podle skutečné události a jde o velmi nadčasový příběh, byť ho autoři zasadili do doby komunismu. „Zápas s učitelkou, která zneužívá své postavení, odráží jak dobou podmíněná, tak nadčasová morální dilemata. Reálná rodinná historka přetrvala svojí intenzitou v rodinné mytologii. Celá ta léta byla při nejrůznějších příležitostech znovu a znovu připomínána a převyprávěna. Události, které se odehrály na jedné konspirativní rodičovské schůzce, mě inspirovaly k variaci na žánr soudního dramatu,“ říká scenárista Petr Jarchovský.

V Učitelce se objeví mnoho neokoukaných herců. Hlavní role rafinované a inteligentní učitelky se ujala Zuzana Mauréry. „Na scénáři a mé postavě se mi líbilo, že nebylo jednoznačné, jestli jde o komedii, nebo drama. Snažila jsem se paní učitelku Drazděchovou v této poloze udržet a nebylo to až tak náročné, protože to bylo výborně napsané,“ vzpomíná na natáčení Mauréry. Kromě ní se ve filmu objeví i Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Ondřej Malý či vnuk Mariána Labudy Richard.

Premiéra snímku Učitelka se uskuteční 4. července na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Do distribuce pak vstoupí film až 21. července

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!