Hudební guru Esperanza Spalding a její druhé já Emily potěšily Prahu

Hudební guru Esperanza Spalding a její druhé já Emily potěšily Prahu100%

Esperanze Spalding je 31 let a už je majitelkou čtyř cen Grammy. V pražské Arše ocenění obhájila jako skvělá zpěvačka, basistka, skladatelka, navíc i performerka. Do Prahy se zastavila ve sváteční den, 28. 10. 2015, v rámci svého koncertního turné Emily’s D+Evolution a ještě navíc jako významný účinkující festivalu Prague music performance.

Překvapila nás hudebně scénickým projektem, svým novým stylem vystupování a také tím, že značně přitvrdila. Její hudební posádku tvořil Dj, vokalista s vokalistkou, kytarista a bicman. Bravurně se zvládla doprovodit jak na elektrickou basu, tak na klavír. Kdo Esperanzu sleduje nějaký ten čas, její proměna mu musela vyrazit dech. Největší divadelní pecka tedy byla samotná proměna z lesní divoženky Esperenzy v sexy sebevědomou mladou dámu se street maxi brýlemi a „cool“ energickými pohyby.

Schválně porovnejte ten obrovský skok v její prezentaci:

Esperenza "předtím"

Esperenza 28. 10. 2015 v Praze

Tato promyšlená změna z „Esperenzy“ na "Emily", což je její druhé jméno, hraje významnou roli v celé performance a je také součástí názvu jejího projektu - Emily’s D+Evolution. Je to pár dní, co vypustila do světa singl One, připravované album na sebe snad nenechá dlouho čekat. Esperanza Spalding – to je příjemná DIVA, skvělá technika a hudba propojená osobitým vystupováním.

Retrospektivní performance nás blíže seznámila s Esperenzou, jejím dětstvím, dospíváním a s jejími myšlenkovými pochody, které vyjadřuje tělem a hudbou. Jak sama uvedla na tiskové konferenci, nebojí se žádného téma, čím dráždivější, tím víc ho má zájem obhájit. Její poselství by se dalo zformulovat do několika málo "hesel" zbav se strachu, je to tvůj život, nikdo jiný ho za tebe žít nebude, a pokud tě za to bude někdo odsuzovat, tak „funk you“!

Sál byl zaplněný a dle pohledů vtáhnutý do muziky i do děje. Esperenza si nelámala hlavu s uvítáním nebo loučením, prostě nás postavila před hotovou věc a její koncert by se dal počítat jako samotné představení bez nějakých formalit. Mně koncert připadal velmi vydařený. Esperenza právem obhájila 4 ceny grammy, kterými je oceněna. Při jejím koncertě nejenže žasnete nad dokonalostí celého propojení od basy, jejího zpěvu a hudební posádky až po to, že vlastě každý její pohyb a tón je naprosto vědomý. Máte radost z toho, že jí to těší, baví a že si naprosto našla svůj vlastní osobitý styl, za kterým si stojí, který se skvěle poslouchá a navíc se na tento projekt i skvěle dívá.

Vřele její tvorbu doporučuji. Rozhodně je inspirativní i její osobnost muzikantky do které nám dala možnost nahlédnout na necelých 90 minut skvělého koncertu, po kterém se vypařila stejně rychle, jako se objevila. Pozitivní dojem z koncertu však zůstává stejně jako její hudební nahrávky a rozhodně se těším na další!

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Divadlo Archa

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!