Kdo jsou Češi na Szigetu? A budete to i Vy?

Kdo jsou Češi na Szigetu? A budete to i Vy?  

Z dalších zahraničních festivalů jsme pro Vás vybrali Sziget. I ten se nenávratně blíží, a právě proto jsme si připravili souhrn toho, co byste o tomto budapešťském festivalu měli vědět. Čtěte dál, protože je navíc tato oslava hudby ověnčená hneď několika oceněními.

Určitě bychom pojmenování “Středoevropské Glastonbury” nezmiňovali náhodou, protože co do počtu účinkujících kapel, tak i celkovým nádechem rozhodně potvrzuje toto přirovnání. Festival Sziget navštíví během týdenních radovánek každoročně více ne 400 000 lidí a z toho je více než 50 % publika jiné národnosti. Je to prostě stát ve státě, kde během jednoho dne probíhá nespočet koncertů, divadelních, cirkusových vystoupení i různorodá umělecká pojetí novodobé kultury.

Češi na Szigetu

Letošní ročník navíc atakují v hojném počtu i čeští umělci, kteří se zúčastnili soutěže s názvem Jednou trefou na Sziget. První kapela z Česka je Ghost of you, kde silnou podporu této kapely z Brna poskytuje jedno z nejstarších, a hlavně co se týče do obsáhlosti svého repertoáru nejoriginálnější, Rádio1, a to už je co říci. Kapela hraje tzv. psychadelic - pop s velmi osobitým vokálem. To dělá z kapely do budoucna adepta na Českého slavíka a kdo ví, co ještě dalšího. A to je jim pouhých 20 let.

Druhou hvězdou české scény jsou Mady Rabycad, která si získává fanoušky po celé Evropě a jsou pravidelnými hosty festivalů, právě díky svému umu spojit posluchače několika generací. Tato parta se veze na vlně elektroswingu a nyní po třech letech vydala nové album a s tím zamíří hodně vysoko.

Určitě ale nesmíme zapomenout na Cirk La Putyka, kteří se postarají o živé akrobatické vystoupení doplněné moderním tancem, loutkovým divadlem, koncertem a sportem.

Hvězdy na Szigetu

O našincích už víme, ale o to je větší nadšení, když si zahrajou vedle hvězd, jako jsou Robbie Williams, Florence an the Machine, Alt-J, Ellie Goulding, Foals, Limp Bizkit, Tyler the Creator, The Ting Tings, Ella Eyre, Avicii, Marina and the Diamons, Kasabian, Knife party, The Subways, Major Lazer, Goran Bregovic, Nervo, Sigma, a tak bychom mohli pokračovat hodně dlouho. Přeci jen mluvíme o týdnu plném hudby. Festival vám nabídne hned několik hudebních žánrů, takže si každý přijde na své. Line-up ještě není kompletní, takže pokud jste svého oblíbence nenašli s tom současném, s velkou pravděpodobností se může stát, že se jeho jméno na seznamu ještě objeví. 

Oficiální stránky můžete prozkoumat jak v českém, tak anglickém jazyce. Lístky jsou v předstihu k zakoupení také on-line zde

Rádi bychom vás lákali ještě více, je mnoho způsobů, ale ty nejhlavnější důvody jsou: skvělé pojetí festivalu v zeleném prostředí, každoročně skvěle obsažený line-up v centru krásného města často srovnávaného s Prahou, multikulturní vyžití s multikulturními lidmi z celého světa, levné náklady na dopravu, jídlo i pití a hlavně týdenní zážitek, po kterém si řeknete, že veškeré české festivaly stoji za starou belu a mají co dohánět.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!