Diváckou cenu Jednoho světa získal film Virunga

Diváckou cenu Jednoho světa získal film Virunga80%

Docu-thriller o gorilách horských a dilematu o tom, zda jsou peníze z ropy víc než „blbé opice“, si díky největšímu počtu diváckých hlasů odváží z Prahy cenu Nadačního fondu AVAST.

Na další příčce za působivým snímkem odehrávajícím se v Demokratické republice Kongo se umístil dokument Bryna Evanse Hiphop-erace o skupině novozélandských seniorů, kteří se rozhodnou zúčastnit známé hiphopové taneční soutěže. Třetím nejlepším filmem publikum zvolilo rumunský dokument Toto a jeho sestry od Alexandera Nanau.

Režisér Virungy, Orlando von Einsiedel, natočil jedinečný dokument, který ukázal vleklý konflikt v DR Kongo v novém světle. Navíc formou vyprávění může směle konkurovat hraným dobrodružným filmům.

V centru dění je útulek pro téměř vyhynulé gorily horské, poslední žijí právě v oblasti národního parku Virunga. Ten ovšem kromě ozbrojených skupin ohrožuje ještě britská firma, která zde plánuje těžit ropu. Když povstalci zahájí ofenzivu, ocitá se pod palbou nejen vše, co se odvážná skupina strážců parku pokouší chránit, ale také filmový štáb.

Výjimečný docu-thriller získal navíc letošní nominaci na Oscara. Výkonným producentem byl Leonardo DiCaprio. V diváckém hodnocení Jednoho světa byl film ohodnocen známkou 1,14.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Virunga

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!