Tajemství se po letech vrací do divadla Kalich

Tajemství se po letech vrací do divadla Kalich90%

Od 5. 2. 2015 se muzikál Daniela Landy Tajemství vrací znovu na scénu pražského divadla Kalich. Tento napínavý, doslova mystický příběh se zde objeví pouze v limitovaném počtu 20 představení.

Druhý muzikál z dílny Daniela Landy je v záplavě muzikálových počinů jiný, výrazně svůj a již od samého začátku plný dynamiky, napětí, nečekaných zvratů a překvapení. Slibuje neotřelou podívanou, kterou je možné interpretovat na více úrovních a závisí od každého jednotlivého diváka, jak si vše vysvětlí a jak tento prožitek zpracuje. CD s písněmi z muzikálu i DVD se záznamem celého představení byly právem oceněny Multiplatinovými deskami a kritika psala o výjimečném uměleckém počinu.

Tajemství je napínavým mystickým příběhem, v němž se kolem hlavních hrdinů začínají dít nevysvětlitelné věci a oni postupně, společně s diváky, přicházejí na to, proč k těmto událostem dochází. Jsou to odvážní lidé dnešní doby, z masa a kostí, kteří pod tíhou slabostí vlastního člověčenství a emocí hledají odpovědi na otázky kladeny již od dávných věků. Co má vlastně v životě smysl, za co se oplatí bojovat, pro co žít a za co umřít? Kdo vlastně jsem a kam kráčím?

V mystickém propojení s tajemnou legendou se zde v plynulých přechodech prolíná minulost s přítomností, sen se jakoby zázračně snoubí s realitou. Nakonec nabízí v dynamickém závěru a v překvapivé pointě klíč k veškerým otazníkům. Rozuzlení, jež nikdo nečeká, i to lze označit jako mistrovský počin. Naděje a láska, hledání a cesta, odvaha i síla, to vše je zřejmé jak na prvoplánové, tak na té skryté, sekundární rovině. Obdiv si zasluhuje fakt, že ačkoli se zde nepoučuje a nemoralizuje, nese v sobě Tajemství hluboká poselství, vrstvena hned v několika liniích.

 „Je na každém divákovi, co si z představení odnese. Když se na dvě hodiny nechá strhnout jeho příběhem, je to víc než dost. Kdo se ovšem podívá hlouběji, uvidí i další vrstvy představení a pochopí, co se v něm snažíme sdělit. Vypovídáme především o obrovské síle mít život ve vlastních rukou. Většina lidí o takové síle ani neví. My hrajeme o tom, jak rozdílné je být hráčem, a být hrán. Nechci-li být hrán, musím se chopit opratí. Jde o úplně průzračnou myšlenku, která je ale dnešnímu myšlení poměrně vzdálená," poodhaluje své Tajemství Daniel Landa.

Na jevišti to místy doslova hřmí záplavou silných emocí. Postupně se děj nenásilně propracovává k hlubšímu pojetí smyslu bytí a naplnění lidského osudu, jehož  jsme si vlastními tvůrci. Ústřední motiv hledání, propojen prvky starověké mystiky, diváka doslova pohltí a stává se tak automaticky součástí děje. Nenajdeme zde jediné hluché místo. Vše do sebe zapadá dokonale, doslova jako barevné pulzující puzzle. Všudypřítomné iracionálno nepůsobí rušivě, naopak, celkově dokresluje a umocňuje sílu výsledního efektu. Barevná scéna i propracované kulisy, ve fascinujícím souladu s hudbou, jež lze označit za jednu z dominant, dokonale podtrhují celkový charakter a v hladkých přechodech propojují jednotlivé linie příběhu. Hudba, ta celému muzikálu doslova vévodí.

Na publikum zde nečeká kýčovitě pozitivní happy end ani vysloveně tragický či neurčitý závěr. Naopak, katarze i naplnění se zde nabízí, ač post mortem ve strhujícím, do posledního momentu gradujícím finále. Kdo hledá odpovědi a nebojí se čelit rizikům ztrát a nálezů, ten je zván na dobrodružnou výpravu za Tajemstvím. A jízda to bude rozhodně velkolepá!

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Kalich

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!