Rockfield zahalený v dlouhém kouři

Rockfield zahalený v dlouhém kouři70%

Skupina Chinaski pokřtila své nové CD i před druhým pražským publikem. Víc než album nahrané ve slavném waleském studiu ale táhl starý a osvědčený setlist.

Česká hudební stálice po čtyřech letech vydala novou studiovou desku (pokud nepočítáme Best of a dětské Autopohádky) a ve vodách tuzemského poprocku se neslo, že půjde o průlomový kousek.

Rockfield, album nahrané ve stejnojmeném studiu, ve kterém vznikla i slavná Bohemian Rhapsody, byl před publikem představen v Lucerna Music Baru, kde kapela koncertovala i se svými Klubovými speciály. Divák se dočkal trochu jiných jičínských hudebníků, než byl doposud zvyklý. I proto, že onen průlom je něco nového a možná i jiného a našinec si na novoty příliš dlouho zvyká.

Od Kapely po Víno

Chinaski zahájili křest nostalgickou písní Kapela a pokračovali popořadě všemi novinkami z Rockfieldu. Skladby, které měly potenciál vyniknout v živém podání, ale překvapivě neměly energii. Zpěvák Michal Malátný místy ztrácel hlas a při vysokých tónech se snažil zachraňovat čistotu melodie křikem. Jindy naprosto precizní frontman jakoby na začátku koncertu symbolizoval nervozitu z přijetí nových skladeb. Kapela odehrála každý další kus profesionálně a přesně, ale až na Láska & Hvězdy, které se dostalo velkého aplausu, působila tváří v tvář zaplněnému LMB nejistě, s určitým respektem.

Zdálo se, že při snaze udělat z Rockfieldu velký krok kupředu se vytrácela jednoduchost, která tak dobře působí v klubové atmosféře. Původ takového efektu může být i v tom, že Rockfield vyšel teprve v říjnu a publikum ještě němělo tolik času se s novou deskou seznámit. Rádia hrají seriálové Víno, které kapela vypustila jako singl ještě před vydáním samotné desky, ale další silné písně se větší propagace nedočkaly. Právě po vinařské ódě skončila první půlka show, po které následoval křest z rukou producenta Grega Havera, který je podepsaný i pod singly Stížnost a Hlavolam. Všechna kritika k nové desce a jejímu podání by neměla takové základy, pokud by celý večer křestem skončil. Někteří fanoušci kapely by odešli se smíšenými pocity, ale Malátný a spol. by dál byli špičkou tuzemské scény, a to zcela oprávněně. 

Klubový speciál III

Chinaski ale ukončili rockfieldovskou část a s ní spadla i všechna šeď, která se nesla vyprodaným Lucerna Music Barem. To, co následovalo, by se klidně dalo nazvat dalším Klubovým speciálem, který tak úspěšně přitáhl publikum v minulých letech. Kapela se opřela do svých klasik a fanoušci vděčně zpívali osvědčené hity, jako je 1970, Stejně jako já, Drobná Paralela, Zadarmo nebo Dlouhej Kouř. Malátný se dostal do pěvecké pohody a svými hříčkami s hlasem bavil, místo toho, aby jej používal jako záchranou síť. Rozdíl byl hned demonstrován bouřlivým potleskem na konci první skladby. Právě tak velký kontrast mezi oběma polovinami vystoupení ale ukázal, že album musí ještě dozrát. Staré dobré Chinaski si viditelně užívali každou vteřinu a odměnou jim byli nekonečné ovace. Celý set tradičně zakončili Vinárnou u Valdštejna a fanoušci odcházeli spokojení. 

Rockfield rozhodně není špatné album, kterým by Chinaski šlápli vedle. Některé ze skladeb se určitě časem stanou součástí speciálů a budou mít i patřičný drive na klubové scéně, případně na velkých letních festivalech. Je ale ještě příliš v plenkách a i když se tu a tam našel nadšenec, který zazpíval každé slovo, mainstreamové publikum podvědomě vyžaduje víc živých setkání. Příležitost bude mít už 21. prosince, kdy se Chinaski vrátí do Lucerna Music Baru s Vánočním koncertem. Když to tedy nešlo na první dobrou, půjde to na druhou. Nebo možná až na první signální.

Foto: Chinaski Facebook - Tomáš Martínek

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!