KONCERT v kryptě baziliky sv. Prokopa v Třebíči

KONCERT v kryptě baziliky sv. Prokopa v Třebíči 

KONCERT v třebíčské kryptě baziliky sv. Prokopa

XV. Mezinárodní hudební festival CONCENTUS MORAVIAE v letošním roce pro své návštěvníky připravil opravdu lákavý program s podtitulem: „BAROKO A JAZZ“ – dobrodružství improvizace.

Na festivalových pódiích si obrazně řečeno podají ruce dvě hudební oblasti, mezi nimiž sice leží několik staletí, přesto mají k sobě blíž, než by se na první pohled zdálo.

Špičkoví interpreti, kteří se na programu ve 13 festivalových městech jižní Moravy a kraje Vysočina podílejí, jsou zárukou vysoké kvality a pestrosti celé nabídky.

Barokní a jazzová hudba se mohou leckomu jevit jako dva naprosto rozdílné světy. Při bližším seznámení však vnímaví posluchači zjistí, že mají nečekaně mnoho společného. Je jim vlastní umění improvizace, dobrodružství, na které posluchač není dopředu připraven. Jména umělců, kteří letos své improvizační umění bez ohledu na žánr předvedou, jsou zárukou toho, že půjde vždy o překvapení příjemná a přitažlivá.

Středeční večer 16.června 2010 patřil nevšednímu vystoupení souboru AFFETTO a Tellemarkk v kryptě baziliky sv. Prokopa v Třebíči.

Unikátní prostory v kryptě pod kamennou klenbou jen spoře osvětlené se zcela zaplnily hosty, kteří si nenechali ujít příležitost být u toho, jak vznikají nezapomenutelné hudební okamžiky. Poznat kouzlo nového přístupu k interpretaci renesanční polyfonní mše v podání mužského vokálního uskupení a zaposlouchat se do zvuků etnických nástrojů v podání Tomáše Reindla, mohli všichni, kdo přišli na koncert a po upršeném dni chtěli zapomenout na každodenní starosti.

Díky autorovi Guillaume de Machautovi, „Messe de Notre Dame“ (Mariánské mše) může dnes interpretovat vokálně-experimentální soubor Affetto, jehož členové J.Mikušek, V. Richter, M.Olbrzymek, A.Procházka jsou přesvědčeni, že zpěv jako nejpřirozenější hudební projev nabízí nevyčerpatelné možnosti jemného vystižení nálad a pocitů, které do svých skladeb ukryli autoři všech historických epoch. V tomto hledání jim pomáhalo duo Tellemarkk (Pavel Hrubý a Tomáš Reindl), které „experimentuje se spontánním tvořením hudby tady a teď“. Dle slov všech šesti hudebníků bylo vystoupení velmi náročné vzhledem k tzv. „suché“ akustice v kryptě. Jejich projev by prý více vynikl v katedrále a jim by se tóny vracely. Na kráse jejich vystoupení však nic tento fakt neubral a velmi dlouhý a bouřlivý potlesk publika jim byl skvělou odměnou za vynikající výkony a nevšední hudební zážitek.

Touha po dobrodružství a překročení neznámých horizontů je lidem vlastní od nepaměti. Návštěvníkům koncertů klasické hudby však možná zůstává utajeno, že dobrodružství může prožít i poté, kdy překročí práh koncertního sálu. Dramaturg festivalu Václav Luks říká, že objevovat hudební tajemství můžete do konce jedinečného festivalu i v dalších městech až do 26. června 2010 a věří, že přijmete pozvání k účasti na dobrodružné cestě, a že jiskra radosti z improvizace přeskočí i do Vašich srdcí.

Závěr celého festivalu ještě obohatí nebývalý zážitek z ohňostroje. Těšit se na něj mohou návštěvníci slavnostního závěrečného koncertu. Ivan Martínek – ohněstrůjce – uvádí, že myšlenka zajímavě orámovat hudební festival audiovizuální show, bude zrealizována v Předklášteří u Tišnova i ve Slavkově u Brna. Barokní ohňostroj je zajímavý specifickými výrazovými prostředky a dekorativní prvky – ohňostrojovými květinami, pomalými mlýny, pyramidami, klasy, ohněpády, pětiprvkovými vějíři, točivými sluníčky, drobnými římskými svícemi, různými typy rotačních fontán. Čelo ohňostroje bude doplněno výškovými efekty a samozřejmě hudebním doprovodem. Projekt bude koncipován pro široké publikum tak, aby se z něj netěšili jen účastníci koncertu.

CONCENTUS MORAVIAE je událost, která zvedá prestiž festivalových měst, kde je koncert vždy výraznou kulturní událostí. Je třeba všem organizátorům, umělcům i partnerům, bez jejichž podpory by tato akce nevznikla, vyjádřit velký obdiv a dík.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

KONCERT v kryptě baziliky sv. Prokopa v TřebíčiKONCERT v kryptě baziliky sv. Prokopa v TřebíčiKONCERT v kryptě baziliky sv. Prokopa v Třebíči
 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!