Saské Švýcarsko: Pohádková příroda za humny

Saské Švýcarsko: Pohádková příroda za humny90%

Saské Švýcarsko (Sächsische Schweiz) je území Labské pískovcové krajiny na německé straně, společně s Českým Švýcarskem se táhne od Děčína téměř až k Drážďanům. Toto území, které skrývá ohromné přírodní a kulturní bohatství, se poslední dobou stává cílem stále více a více turistů z celého světa. V současné době vás může navíc vyjít cesta do tohoto Národního Parku velmi levně, a to díky specielní jízdence, o které se dozvíte v článku.

Saské Švýcarsko je jediným národním parkem v Sasku, a to od roku 1990. Sasko mu proto věnuje náležitou péči, což poznáte na první pohled. Při mé poslední návštěvě jsem si za hlavní cíl vytyčil Basteibrücke - jeden z místních divů nacházejících se poblíže městečka Kurort Rathen a rysí výběh v Bad Schandau. Basteibrücke je most, který se táhne mezi pískovcovými homolemi ve výšce 194 metrů nad hladinou Labe a je společně s pevností Königstein asi největšími taháky Národního parku. Původně se jednalo o most dřevěný, který vedl ke skalnímu hradu Neurathen. Do dnešní podoby - tedy jak jinak než pískovcové - se dostal v roce 1851, a to pouze a jedině kvůli turistům. Jedná se o první stavbu na evropském kontinentu, která byla účelně vybudována pro turisty. A vyplatilo se. Most je nejnavštěvovanější památkou Národního parku s roční návštěvností v řádu milionů. Na vrcholu uslyšíte kromě mnoha evropských i arabské a asijské jazyky.

Z hradu Neurath toho mnoho nezbylo, za to na vrcholu vyrostl horský hotel, restaurace, kiosek, obchůdky se suvenýry atd. Turista zde má skutečně kompletní servis se vším všudy. Komu se nechce šlapat 194 metrů do kopce, může se sem z druhé strany dostat pohodlně autem, avšak připraví se o mnohé. Z vlakové stanice Kurort Rathen se dostanete na druhý břeh přívozem. Zpáteční jízdenka stojí 1,5 eur. Městečko samotné nabízí vše, co je k rekreaci třeba - restaurace, pekárnu, obchod s potravinami a suvenýry. Turistické cesty jsou dobře označeny, takže nezabloudíte. Cesta k mostu vede svahem plným staletých buků a je udržovaná. I přesto, že je tato cesta poměrně frekventovaná, je zde klid. Potkávám školní výpravu, která je téměř neslyšná.

Caspar David Friedrich zde namaloval své dílo "Felsenschlucht" a nebyl zdaleka jediným malířem, který zde často pobýval. Už po chvíli pochopíte, proč se zdejší krajina stala poutním místem německého romantismu. Údolím pod vrcholky protéká potůček Grünbach a jezírko Amselsee. Před jezírkem máte možnost spatřit lesní pstruhové sádky, jezírko samo je pak pstruhů plné. Voda je čistá a na její hladině rejdí kačeny, zatímco nad hladinou máte za letních dnů možnost spatřit Konipáska horského, jak loví mouchy. A když se podíváte ještě výše, uvidíte vrcholky skal plné horolezců, krom turistů tu i oni nalezli svůj ráj. Romantično zde dýchá dodnes. Z každé sklaní sluje, z každého dutého bukového kmene, z každého až pohádkového zákoutí zde číší tajemná krása. Není divu, že si zde můžete půjčit loďku, to je navíc díky automatu velmi snadné a rychlé. Taková projížďka v letní podvečer musí být přímo čarovná. Na břehu Grünbachu je těsně před městečkem útulná lesní restaurace. Tudy chodívali kdysi slavní němečtí malíři a básníci. V jejich stopách je vytyčená naučná stezka "Malerweg".

Takovým centrem Saského Švýcarska je město Bad Schandau s velkým kostelem St. Johanniskirche, jehož věž se jen tak přehlédnout nedá. Sídlí zde Nationalparkzentrum a v kopcích nad městem je rysí výběh. Bydlí zde rys Alfons a rysice Ella. Rysové jsou prostě kočky, a tak při teplotách kolem třicítky jsou zalezlí a spí. Měl jsem štěstí, Alfons spal na rozdíl od Elly během mé návštěvy venku na kládách. K jejich výběhu můžete vyjet přímo z města úžasným proskleným výtahem. Nahoře se vám naskytne nádherný pohled na město. První rys, jakého zde spatříte, bude dřevěný. :) . Kiosek u rysího výběhu nabízí "Böhmische Spezialität - Utopenci".

V Bad Schandau mají také muzeum a poměrně dost restaurací i obchodů. Je zde postaven i moderní areál pro volnočasové aktivity s venkovním bazénem. Region si je vědom, že jeho potenciál je v turismu a dělá vše proto, aby sem přilákal návštěvníky i na několikadenní pobyty. V turistickém centru naleznete ohromné množství letáků v několika jazycích včetně češtiny. To samé platí i pro nádraží, kde taktéž najdete spoustu letáků - i v češtině. Zkrátka zde vědí, že dobře informovaný turista = více peněz pro region. Proč to takhle nemůže fungovat i na druhé straně hranice?

Specielně pro návštěvníky z ČR má Bad Schandau ještě jeden význam. Jsou zde dva velké, velmi dobře zásobené supermarkety. Ceny mají navíc stejné jako v německém vnitrozemí, takže v průměru jsou veškeré potraviny o cca 25% levnější než u českých sousedů, což samozřejmě domorodci z druhé strany dobře vědí. :)

Tipy a triky

Zpáteční jízdenka z Prahy za 271 Kč?! Ne, není to vtip. Kdo má předplacenou pražskou MHD a ČD In-kartu 25, ten se dostane až na tuto skvělou cenu. Stačí zakoupit si zpáteční jízdenku z Prahy Sedlece do Vraňan + jízdenku Labe/Elbe za 200 Kč. Tato jízdenka vás opravňuje pro celodenní jízdu regionem dle libosti a to až do Míšně. V Ústeckém kraji jízdenka platí pro druhou třídu ve všech vlacích bez vyjímky, na saské straně to platí vyjma rychlíků.

Do Děčína je nejlépe jet rychlíkem. To, že si můžete koupit jízdenku z Vraňan, i když tam rychlík nestaví, se však nikde nedozvíte, tedy s výjimkou tohoto článku. ČD mají zajímavou marketingovou strategii. Místní saská dráha VVO má dokonce vytisknuté letáky s mapou českých památek na Ústecku.

Přímo pod vlakovou stanicí Bad Schandau je přívoz, který vás odveze rovnou do centra. Pěšky po mostě je to 20 minut, ale pokud si chcete dobře nakoupit, je to lepší tudy, neb oba obchody jsou po stranách mostu.

Čím dříve se na Basteibrücke dostanete, tím méně turistů tam potkáte. Do 11:00 je to relativně ok.

Užitečné odkazy

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!