Ozvěny Jednoho světa: Civilizace jinou optikou

Ozvěny Jednoho světa: Civilizace jinou optikou 70%

Ana Ana (Já jsem já): Čtyři mladé a krásné ženy, dvě z nich zahalené v hidžábu, jedna křesťanka odmítající církevní dogma, jedna vášnivá tanečnice chlapeckého vzezření.

Nacházíme se v ještě nezklidněném porevolučním Egyptě a prostřednictvím krásně barevné a kontrastní kamery objevujeme struktury duše čtyř žen, které se významně odlišují od těch ostatních už jen tím, že jsou ochotné sami sebe natáčet a podávat tak unikátní výpověď o svých snech, touhách, obavách, lítostech a přesvědčeních. 

Režisérská dvojice Corinne van Egeraat a Petr Lom dala v egyptsko-nizozemské koprodukci vzniknout unikátnímu čtyřpólovému snímku, který v sobě skrývá najednou vnější chaos egyptského prostředí i vnitřní řád, ke kterému dospíváme mikroskopickým pohledem do intimních sfér čtyř na natáčení originálně se podílejících hrdinek. Na festivalu Jeden svět byl dokument uveden v sekci Cesty ke svobodě.

Štěstí

Co udělá televize s dosud relativně šťastnými Bhútánci žijícími obyčejným a zbožným životem ztraceni v objetí fascinujících velehor? To zkoumal Thomas Balmès při natáčení snímku o různých cestách ke štěstí, které se v současné době lidem nabízejí.

Štěstí

Zaměřuje se především na příběh malého Päjangkjiho, který musí kvůli chudobě své rodiny opustit domácí krb a odejít do nedalekého buddhistického kláštěra, jenž mu má zajistit stravu, střechu nad hlavou, oblečení a náležitou výchovu a vzdělání. Šťastný tam ale zjevně není, láká jej, stejně jako mnoho dalších mladých hochů, město, které nabízí zábavu a něco nového, neznámého, magického - televizní obrazovku.

Závěrečná scéna zachycující domorodce, kterak sledují fotbalový zápas a nehnou u toho brvou, nevěda, co dělat, jak tuto novou zkušenost uchopit, je snad úsměvná i smutná najednou.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!