Hotel Jalta otvírá Muzeum studené války

Hotel Jalta otvírá Muzeum studené války70%

Začátkem 50. let byly na Václavském náměstí tři proluky, které zaplnily tři významné stavby Dům potravin, Dům módy a Hotel Jalta. A právě třetí zmiňovaný objekt letos slaví 55 let od svého otevření.

Hotel Jalta, který byl původně projektován pro budovu cestovní kanceláře Čedok, vznikl na přání prezidenta Československé republiky Antonína Zápotockého, který údajně vybíral i kamenný obklad, a to jak travertin na fasádě, tak mramor v interiéru. Tento hotel neměl být jen příkladem architektury socialistického realismu, ale měl rovněž plnit svůj politicko-strategický význam. V případě válečného konfliktu by zde totiž vzniklo štábní centrum Varšavské smlouvy, a to přímo v prostorách protiatomového krytu.  

Projekt Hotelu Jalta se řadí k vrcholným dílům architekta Antonína Tenzera. Jedná se o nadčasové architektonické dílo, které není poplatné ideologii, stylu a politickému klimatu, ve kterém vznikal.“dodává k historii hotelu generální ředitel Daniel Řepa.

U příležitosti oslav 55. výročí se hotel rozhodl otevřít Muzeum studené války, které je umístěno v protiatomovém bunkru v druhém podzemním podlaží. Kryt byl postaven současně se stavbou hotelu.  Je v něm místo pro 150 osob a může se pochlubit 3 metry silnými betonovými zdmi. Kromě dobových předmětů zde návštěvníci mohou vidět nemocnici či vodní nádrž. Bunkr byl vyřazen ze sítě utajených krytů civilní ochrany až v roce 1998, kdy také přešel do rukou vedení hotelu. Budete-li chtít muzeum navštívit, nezapomeňte se předem telefonicky objednat.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!