Ostravská muzejní noc je za námi

Ostravská muzejní noc je za námi 

Ostravská muzejní noc oslavila své páté výročí bohatým programem. Do festivalu se letos zapojilo třicet tři ostravských kulturně zaměřených organizací.

V sobotu 25. května se od 17 hodin do půlnoci v rámci celé Ostravy uskutečnila jubilejní pátá Ostravská muzejní noc, která byla zahájena před budovou Nové radnice společným pouštěním balónků. Toho se zúčastnilo asi tisíc návštěvníků. Ostravskou muzejní noc si i přes nepřízeň počasí nenechalo ujít téměř 28 tisíc lidí.

„Velmi nás potěšil zájem veřejnosti o společné pouštění balónků. Myslím, že jsme jubilejní ročník festivalu zahájili, jak se patří,“ říká Andrea Węglarzyová, koordinátorka ostravského festivalu.

Návštěvníci Ostravské muzejní noci vyrazili do ostravských ulic už po čtvrté hodině odpolední. „Účast na letošním ročníku potvrdila, že festival je v Ostravě oblíbený a má vybudovanou tradici. Za organizátory mohu říct, že nás to opravdu těší a že budeme dělat vše pro to, abychom stejně pokračovali i v dalších ročnících,“ sdělila Jana Šrubařová, koordinátorka festivalu.

Zájem veřejnosti o činnost zúčastněných organizací byl stejně jako v minulých letech obrovský, největší návštěvnost opět zaznamenal již tradičně Dopravní podnik Ostrava, v závěsu za ním pak Miniuni – svět miniatur. Oproti loňskému ročníku výrazně stoupla návštěvnost Ostravskému muzeu a Knihovně města Ostravy. Více než 1 500 návštěvníků přivítaly také Dolní oblast Vítkovice, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Hasičské muzeum města Ostravy, Radnice města Ostravy nebo výstava Šangri-la. Autobusové linky, které přepravovaly zájemce o festival zdarma, byly i letos maximálně vytíženy.

V letošním roce byl kromě prodloužené otevírací doby nově zaveden také rezervační systém, aby lidé nemuseli trávit dlouhou dobu čekáním ve frontách. Tento systém využily celkem čtyři organizace. „Rezervace předem se osvědčily. Je pravděpodobné, že je v dalších ročnících využije více organizací,“ uzavírá Węglarzyová.

Ostravskou muzejní noc si i letos nejvíce užily děti, na které se zaměřila většina doprovodných programů. Spolu s rodiči tak mohly strávit sobotní večer zábavou a dobrodružstvím.

„Ráda bych poděkovala všem organizacím, které se do letošního ročníku zapojily, za ochotu spolupracovat. Doufáme, že všichni zúčastnění byli s přípravami a průběhem festivalu stejně spokojeni jako organizátoři festivalu Galerie výtvarného umění v Ostravě a Ostravské muzeum,“ doplnila Šrubařová.

Festival zaštítil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a primátor statutárního města Ostravy Petr Kajnar. Finančně akci podpořilo statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj. Mediálním partnerem je Český rozhlas Ostrava.

ZAJÍMAVOST:

Systém sčítání návštěvníků Ostravské muzejní noci funguje na principu počítání každé osoby, která „projde dveřmi“. Všechny zapojené organizace nakonec zašlou tato data organizátorům a ti se součtem těchto údajů doberou celkové návštěvnosti festivalu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!