Dream Factory zase v Ostravě

Dream Factory zase v Ostravě 

Dream Factory Ostrava je významnou kulturní událostí středoevropského rozsahu. Jeho dramaturgie se zaměřuje na českou činoherní špičku, mladé talentované tvůrce a zároveň dává prostor dalším divadelním a uměleckým žánrům (loutkové divadlo, výstavy, koncerty).

Letošní rok se koná již 5. ročník tohoto festivalu. Festival bude probíhat od 4. do 9. června v mnoha institucích kulturního dění Ostravska, jako je např. Divadlo Petra Bezruče, Národní Divadlo Moravskoslezské, Dům kultury města Ostrava a jiné. Těžištěm festivalu se stal Důl Hlubina, jako symbol Ostravy a její hutnické minulosti.

Ve své koncepci propojuje kvalitu místní – moravskoslezské – umělecké produkce se špičkovými inscenacemi z celé České republiky a ze zahraničí a vyplňuje bílé místo na geografické mapě českých festivalů s nadregionálním významem.

Festival představuje divákům poslední trendy současného scénického umění a zejména mladým divákům přibližuje umění a nezávislou kulturu.

„Po čtyřech ročnících lze jasně říct: Dream Factory Ostrava už není jen nadějným příslibem, ale DIVADELNÍM FESTIVALEM, který musíme brát vážně,“ říká redaktor Instinktu Vojtěch Varyš.

Letos je program, jehož obsah můžeme vidět na stránkách festivalu už od 8. dubna, opravdu nabitý. Některé inscenace jsou natolik oceňované a oblíbené, že již teď je skoro nemožné sehnat lístky, ale nevěšte hlavu, na Facebookových stránkách se občas objevují informace o uvolněných místech.

Pořadatelem festivalu je občanské sdružení Dream Factory, hlavním spolupořadatelem pak Divadlo Petra Bezruče, kde se také odehraje většina představení.

Uměleckou záštitu nad pátým ročníkem festivalu převzali herci a zároveň hudebníci Jakub Prachař a Richard Krajčo.

Hrát se bude i v Domě kultury města Ostravy, ostravském Minikině, klubu Stará Aréna, prostoru Cooltour, v areálu Dolu Hlubina či v Divadle Jiřího Myrona.

Festival letos nabídne téměř třicítku představení jak české, tak zahraniční produkce, debaty a novinkou letošního ročníku bude filmová sekce. Ostrava se díky Dream Factory opět na pár dní stane tuzemským divadelním centrem.

NOVINKY aneb CO VÁS ČEKÁ A NEMINE

Tisková zpráva zveřejnila překvapení pro diváky – návrat Richarda Krajča na ostravské jeviště, a to ve hře Deštivé dny pražského Divadla Ungelt. V české premiéře v režii Janusze Klimszy se představí David Švehlík a Richard Krajčo, který získal za ztvárnění role Dennyho v Deštivých dnech prestižní Cenu Thálie 2012.

„Informace o návratu Richarda na jeviště Divadla Petra Bezruče vyvolala mezi diváky obrovský zájem, obě představení, která v rámci festivalu uvedeme, byla během dvou hodin vyprodána,“ řekla tajemnice festivalu Stanislava Rožnovská.

Dále se diváci mohou těšit na Jakuba Prachaře a Vojtu Kotka, v komedii Vinnetou se podívají na Divoký západ. Jakub Prachař se na festivalu představí jako Old Shatterhand v originální inscenaci mladého autora Petra Kolečka. Společně s Vojtou Kotkem v roli Vinnetoua nabídnou netradiční pohled na příběh o pokrevním bratrství ušlechtilého indiánského náčelníka a udatného greenhorna. Jakuba Prachaře uvidí diváci také v představení Federer-Nadal, kde společně s Markem Taclíkem ztvární známé tenisové idoly.

Velký zájem je také o nejnovější inscenaci Dejvického divadla. „Představení Racek s Ivanem Trojanem v roli Trigorina je více než měsíc před uvedením v Ostravě téměř vyprodáno“, dodává ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Zdroj: dfov.cz, tisková zpráva

Foto: dfov.cz, bezruci.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!