Exklusivní výstava věnovaná Tutanchamonovi stojí za návštěvu

Exklusivní výstava věnovaná Tutanchamonovi stojí za návštěvu100%

Celosvětově proslulá výstava Tutanchamon – jeho hrob a poklady otevře již 28. března 2013 své pomyslné brány. Pražské Výstaviště v Holešovicích je připraveno nabídnout návštěvníkům pohled do dávné historie. Tisková konference a následná prohlídka dokázala všem přítomným, že se opravdu jedná o unikátní podívanou.

V letošním roce slavíme 91 let od objevení unikátního nálezu. Howard Carter měl za sebou strastiplnou cestu plnou neúspěchů, než za finanční podpory lorda Carnarvona dospěl 26. listopadu 1922 k vysněnému cíli. „Vidím nádherné věci!“ prohlásil po vybourání otvoru a osvětlení více než tři tisíce let uzavřené Tutanchamonovy hrobky.

Právě tento okamžik i předchozí neúspěšné pátrání si mohou návštěvníci připomenout díky hraným dokumentům na začátku výstavy. Následuje příchod do místnosti, kde objevíte faraonovy poklady ve třech komorách přesně tak, jak je nalezl Howard Carter po svém vstupu. Druhá část výstavy nabízí nejzajímavější věci z celé sbírky. Mezi hlavní exponáty patří zlatá pohřební maska, pozlacené schrány z pohřební komory, rakve, Tutanchamonův trůn, ale i množství sošek a šperků. Všude kam oko dohlédne se třpytí zlato a jiné drahocenné předměty. Při vstupu nejeden host oněmí úžasem nad rozličností zajímavé expozice. Chybět nesmějí ani obyčejnější věci jako sbírka modelů lodí nebo běžných životních potřeb.

Vedle podložených ilustrací a informačních tabulí napomáhá návštěvníkům porozumět pohřebním rituálům i životu známého faraona integrovaný audio průvodce. Díky tomu nabízí výstava opravdu maximální požitek z objevování této tajemné části dějin. Organizátoři si zaslouží velikou pochvalu za vypracování takto všestranné sbírky ze života a smrti egyptského panovníka.

Zprostředkování původního kontextu nálezu je opravdu unikátní a výborně se podařilo. Vzhledem ke křehkosti a obrovskému množství originálních kusů musely být použity repliky. Tento malý ústupek však zprostředkuje setkání předmětů, které ani v Egyptě nejsou na jednom místě. V současné době se faraonovy poklady nacházejí v káhirském muzeu, zatímco malby, vnější rakev nebo kamenný sarkofág stále obohacují Tutanchamonovu hrobku v Údolí králů. Některé už ani nesmí opustit své momentální působiště. Přesto se nemusíte bát, že budete nějak ochuzeni. Veškeré kopie pohřebních darů vyrobili egyptští umělečtí řemeslníci za spolupráce egyptologů. Jejich věrnost je celosvětově unikátní a nabízí přesnou podobu.

Za uskutečněním proslulé výstavy stojí celá řada odborníků a egyptologů. Zmiňme alespoň Paula Henleina a Wulfa Kohla, kteří se postarali o koncept a přišli s daným nápadem.  Vědeckým vedoucím je Dr. Wolfgang Wettengel, který má za sebou i projekty o pohádkách bratří Grimmů a hrobce uměleckého řemeslníka Sennedjema z období Ramesse II. Českým zástupcem je egyptolog Pavel Onderka, jenž se podílel na archeologickém výzkumu v oblasti Údolí králů, přednáší na univerzitách v Lipsku a Helsinkách a je autorem mnoha odborných publikací. Všichni jsou maximálně spokojení s vypracováním výstavy a srdečně zvou návštěvníky, kteří chtějí prožít okouzlující zážitek.

Výstava potrvá až do 30. června, přesto neotálejte s její návštěvou. Vstupenky lze zakoupit prostřednictvím sítě Ticketpro. Vstupy jsou oddělené do jednotlivých časových úseků, ale prohlídkou expozice můžete strávit libovolně dlouhou dobu.  Jestliže stále nejste přesvědčení, podívejte se na fotogalerii z tiskové konference a ochutnávku vystavených exponátů.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Průmyslový palác

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!