Čarodějův učeň: Hororový balet omráčí Národní divadlo

Čarodějův učeň: Hororový balet omráčí Národní divadlo100%

Zítřejší světová premiéra nového baletu choreografa Jana Kodeta odhalí tajemný příběh mladého chlapce fascinovaného černou magií, temné kulisy starého mlýna s pařáty holých stromů, symboliku na každém tanečním kroku i skoku, podmanivou souhru harf a nejen jich. Inspirací byla režisérskému duu SKUTR – Lukáši Trpišovskému a Martinu Kukučkovi – lužickosrbská legenda z přelomu 17. a 18. století.

Diváky čeká napětí umocněné temnou a působivě propracovanou vizuální stránkou jeviště, jejímž autorem je Jakub Kopecký. Mimo to se mohou těšit na fascinující scény ve vzduchu na neviditelných lanech a společně s prvky současného moderního tance uvidí i klasický balet na špičkách. Uhrančivá a chvílemi depresivní hudba, která představení dokresluje, je dílem Zbyňka Matějů. „Chtěli jsme se dostat do úplně jiné estetiky, jiného způsobu sdělovacích prostředků, kvality hudby, výtvarné stránky,“ uvedl Jan Kodet.

Není tajemstvím, že Čarodějův učeň vstupuje do repertoáru Národního divadla s ambicí zaujmout převážně teenagery. „Hlavní cílová skupina je věková kategorie od 11 let výše,“ vysvětlil Kodet. Jedná se o milostný příběh chlapce a dívky, kteří si náhle, při svém dospění, uvědomují svou odpovědnost za život svůj, ale i těch druhých. Zlá kouzla provázející celý pohádkový příběh jsou nakonec přemožena, láska v této legendě vyhrává nad temnotou a smrtí.

Taneční představení je nabité symbolikou, počínaje ponurým mlýnem přes čarodějnou knihu, která se spouští ze stropu, havrany, až po zlověstný černý les v pozadí. Významnou roli zde hraje symbolika čísel, zejména magického čísla 12 – je zde dvanáct mladých mužů – učňů – se znamením pentagramu na čele. Dvanáct je měsíců, apoštolů, znamení…dvanáct hodin. „Snažíme se však ke všem těm symbolům být opatrní,“ uvedl Kodet.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Národní divadlo

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!