Maťo Ďurinda z Tublatanky: Český a slovenský rádiový éter zabíjí novou domácí produkci

Maťo Ďurinda z Tublatanky: Český a slovenský rádiový éter zabíjí novou domácí produkci 

Slovenská rocková legenda Tublatanka, oslavila 29. ledna 2013 v pražském Retro Music Hall své 30. narozeniny a současně pokřtila své 3. výběrové CD Cítim sa fajn. Aktuálně připravuje křest videoklipu k nové písni z tohoto alba Nový vírus.

Při této příležitosti jsme vyzpovídali frontmana skupiny Maťa Ďurindu a zmapovali také kromě jiného současnou česko-slovenskou hudební scénu.

Dle jeho slov „Slovenská rádia zabíjejí slovenskou muziku a to samé se začíná projevovat i v Čechách. Mladé kapely nemají šanci, ale vlastně ani již ty staré. To platí pro Čechy i Slovensko, na Slovensku je situace ještě horší. Je potřeba chránit českou i slovenskou muziku. Buďme na sebe hrdí a důvěřujme si!“.

  1. Co je ústřední myšlenkou nového CD Cítim sa fajn?

Toto nové výběrové CD-čko je mapováním tvorby posledních 15 let Tublatanky, tj. druhé půlky její existence. Je vlastně výběrem těch nejlepších skladeb, které jsme vydali na posledních čtyřech CD albech. Na album jsme připravili také velice zajímavý booklet, který je tvořen výstřižky článků. Toto CD, tento výběr vlastně navazuje na předchozí výběrovky svou grafikou, svým bookletem. Vše je v podstatě dělané do série, t.z. toto CD je třetím do série k těm předchozím: První Pravda víťazí, druhé výběrové CD bylo Ja sa vrátim, a třetí je Cítim sa fajn. Všechno do sebe zapadá a je to taková série. Na toto CD jsme přinesli novou písničku, která se jmenuje Nový vírus.

  1. Máte k nějaké písni na tomto albu nejblíž?

Já jsem takový dobrý rodič těchto písní. Mám rád všechny, protože jsem vlastně jejich strůjcem a když něco již umístím na CD album, tak si za tím stojím a chci nabídnout jistou kvalitu. Proto se k těm písničkám hlásím a mám je v podstatě všechny rád. Takovou mou současnou srdcovkou z tohoto alba je písnička Starý film, která je takovou retrospektivou.

  1. Co se vám při poslechu této písně vybaví?

Je to vzpomínka na to, jak jsem kdysi vyrůstal, ještě v šedesátých letech, kdy jsem s rodiči bydlel v takovém velkém atriovém paneláku, který měl krásný dvůr. Tam jsem vyrůstal s dětmi a tam jsem měl své první kamarády, svou první  partu. Současně jsme tam poslouchali i ty první, tehdy relativně nedostupné nahrávky anglo-americké produkce od Beatles, Rolling Stones,  tehdejší hudební scény šedesátých let. To se mi hrozně moc líbilo. Vyvedli jsme si šňůru na dvůr z okna a tam jsme poslouchali kotoučový magnetofon a nahrávali si z rádia Lucemburk. To bylo jediné rádio, které hrálo tu anglo-americkou produkci v Evropě. Rádia vlastně moc nehrávala a hlavně československá rádia už vůbec nehrála tzv. západní produkci.  Tam jsem se seznámil s mými prvními oblíbenými skladbami. Proto v té písničce zmiňuju i Johna Lennona. Na tom dvoře jsme seděli na lavičce a na kontejnerech pod stříšku jsme si dali plakát Johna Lennona. Do teď mám na to krásné vzpomínky a ta písnička Starý film je mou největší srdcovkou z tohoto alba.

  1. Novinkou je písnička Nový vírus. Skrývá se za tímto názvem nějaká symbolika?

Písnička Nový vírus je bonusem k tomuto novému CD-čku. Jelikož jsem dospěl do určitého věku, tak jsem i rozladěn a zajímají mě mnohé věci, které mě dosud nezajímaly, nebo jsem je přehlédl. Proto mě některé věci na světě trápí a některé mě iritují a současně Nový virus je určitě taková kritika současné konzumní společnosti. Všem lidem jakoby dnes šlo až příliš o prestiž, aby vydělali hodně peněz, aby se blýskli jeden před druhým a byli důležitější, bohatší a vlastně i média toto strašně propagují. Být hodně bohatý a chodit v nablýskaných vozech a mít na sobě jenom značkové oblečení. To mi leze na nervy a na toto jsme chtěli poukázat v této nové písničce Nový vírus, ke které bude v nejbližších dnech hotový i videoklip.

  1. Kmotrem alba je Peter Nagy. Proč jste se rozhodli právě pro něho?

Petra jsme si vybrali, protože je to náš kamarád a jednak jsme s Petrem začínali někdy v osmdesátých letech. Byl samozřejmě vždycky velkou konkurencí pro Tublatanku, ale pohyboval se také vlastně trochu na jiném poli. On byl a je v jiném žánru. Vybrali jsme si ho, protože už má toho také hodně za sebou, práce, koncertů, nahrávání, množství odvedené hudební práce. Dá se říct, že také my máme hodně takové práce za sebou, proto jsme si vybrali člověka, který je zkušený a umí ocenit tvorbu i kvalitní písničku a také se té muzice věnuje již několik desetiletí. Peťo je velice pracovitý, vážím si ho. Vytvořil hodně dobrých písniček a myslím si, že se stane dobrým kmotrem.

  1. Jak vnímáte a hodnotíte českou, slovenskou a světovou hudební scénu?

Co je to světová hudba? Leze mi na nervy, že vlastně na Slovensku, ale šíří se to také do Čech, si zapnete jakékoliv rádio a hraje se tam americká komerční hudba, která podle mně nemá v našem prostoru až takové opodstatnění, aby šlo více než 90 % americké muziky a ta byla rotovaná dokola a vlastně tvorba českých zpěváků, skupin, skladatelů, textařů a to samé platí na Slovensku, byla úplně vytlačená.

To platí pro Čechy i Slovensko, na Slovensku je situace ještě horší. Já jsem toho kritikem. Slovenská rádia vlastně vysloveně zabíjejí slovenskou muziku. Zabíjejí ji hodně let, čím dál víc. Mladé kapely nemají šanci, ale vlastně ani již ty staré. Slovenská písnička také nemá šanci. To samé platí i v Čechách. Česká písnička, často velice dobrá, v českém éteru nemá šanci. Je to smutné a já jsem toho kritikem, že Češi i Slováci toto na sobě dopustili. To by se například nemohlo stát ve Francii. Francouzi by se hned vzbouřili, muzikanti by se sjednotili a natvrdo by postupovali.

  1. Jaké šance mají v takovém prostředí mladé talenty?

Je mi hrozně líto těch nových zpěváků a skupin, protože se nemůžou prosadit v českém prostoru. To samé na Slovensku. Ale už ani staří zpěváci se nemůžou prosadit s novými písničkami. V českém i slovenském éteru rotují a víří pořád staré písničky…Lidem to už začíná lézt na nervy. Něco se tady musí stát, aby slovenská a česká scéna měla ještě vůbec v životě šanci.

  1. Existují vůbec nějaké legislativní možnosti?

Takové zákony existují ve Francii, Polsku a v Maďarsku, kde by se muzikanti sjednotili a nenechali si zabodnout dýku do svých zad. Bohužel, my Slováci a Češi se jako muzikanti nedokážeme sjednotit. Je potřeba chránit českou i slovenskou muziku. Jak si můžete všimnout, je úplně vytlačená. Na Slovensku úplně, v Čechách, ještě vám gratuluju, že tady ještě něco českého rotuje, ale je to převážně starší.

Slovenský rádiový éter zabíjí slovenskou muziku a to samé se začíná projevovat v Čechách. Jako Slovák nemůžu tuto věc řešit v Čechách, musí se sjednotit čeští muzikanti a musí s tím něco dělat, protože do budoucna nemají šanci.

  1. Fanoušci vás vnímají jako československou kapelu se stabilní základnou…

Stabilní základna je tam, kde jsme se narodili, ve zlaté krajině, která se jmenuje Československo a na kterou jsem dosud hrdý. Jsem hrdý na lidi, kteří dokážou vytvářet po všech stránkách hodnoty, jsou pracovití, jak Češi, tak Slováci. Jsou to lidi na úrovni, vůbec se za sebe nemusíme stydět, jak v zahraničí, tak v Americe, kterou až příliš žereme a necháme si sem importovat jejich kulturu, která nás úplně vyhubí. Buďme na sebe hrdí a důvěřujme si! 

  1. Ustáli jste turbulence personálních změn a kapela slaví letos své třicetiny. Čemu za to vděčí?

Mám velice dobrou partu. Skoro žádná kapela na světě nevydrží spolu vysloveně třicet let existence, nahrávání, koncertování, tím pádem spolužití atd. Neznám takovou skoro žádnou skupinu na světě a je to přirozené, že určití členové odejdou. Ale momentálně máme velice dobrou partu, navzájem si důvěřujeme. Muziku, kterou děláme všichni tři spolu, spolu cítíme, máme ji rádi, máme společné kořeny, společné představy, dobře se spolu cítíme, jsme dobrá parta a vůbec nemáme ponorkovou nemoc. Cítíme se dobře, cítíme se fajn. 

Foto: Marián Juskanin a archiv skupiny Tublatanka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!