Zdeněk Sýkora v Městské knihovně

Zdeněk Sýkora v Městské knihovně 

Výstava s názvem Zdeněk Sýkora 90 již podle názvu prozrazuje, že je uspořádána k autorovým devadesátým narozeninám. Galerie v 2. patře Městské knihovny tentokrát přichystala opravdovou uměleckou pochoutku, snad ještě cennější tím, že naposledy jsme mohli Sýkorovu výstavu vidět v Galerii hlavního města Prahy před patnácti lety. Pokud jste ji ještě nenavštívili, výstava potrvá až do 2. května.

Zdeněk Sýkora je světově uznávaný český umělec, výtvarnému umění a zkoumání jeho jazyka se systematicky věnuje přes padesát let. Expozice v Městské knihovně poskytuje na jeho celoživotní dílo ucelený pohled,  k vidění je necelá stovka jeho prací zapůjčených z prestižních zahraničních a českých sbírek.

Výstava se skládá ze dvou částí. První prezentuje Sýkorovy práce chronologicky od padesátých let dodnes. V této sekci máme možnost zhlédnout abstraktní krajiny z počátku tvorby (padesátá a šedesátá léta). Následují geometrické struktury z let sedmdesátých, které jsou založeny na kombinatorickém základu, Sýkora jako jeden z prvních umělců používal pro vznik těchto děl počítač. Od poloviny sedmdesátých let začal autor pracovat a rozvíjet své liniové obrazy, u nichž  již pracuje s principem nahodilosti místo přísného programování. Tímto stylem je také asi nejvíce proslaven, rozvíjel jej skoro čtyřicet let a patří do něj i slavný obraz Linie 24, kterou na výstavu zapůjčilo pařížské muzeum moderního umění Centre Pompidou.

Druhá část se orientuje spíše na jednotlivá témata a rysy Sýkorovy  práce, takže máme možnost srovnání např. obrazů se strukturami a liniemi z let padesátých a intuitivně malované obrazy z let devadesátých.

Dále expozice nabízí náhled do architektonické realizace autora nebo dokumentaci jeho postupu práce (čtverečkované sešity, náčrty). Nechybí ani dokument, kde nám sám autor objasňuje způsob a motivy své práce, které skrz jeho tvorbu pojmenovává jako úžas z přírody a radost ze života.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!