Festival strašNICE představuje unikátní program se site-specific projekty

Festival strašNICE představuje unikátní program se site-specific projekty

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V polovině května pořádá Divadlo X10 ve Strašnickém divadle již čtvrtý ročník Festivalu strašNICE, jehož hlavním hostem bude brněnské HaDivadlo s inscenací Big Sur.

Divadlo X10 se ve Strašnicích profiluje jako soubor zaměřený na současnou dramatiku a zároveň jako nedílná součást městské části, s níž je spojeno. Ve Strašnickém divadle tak průběžně vznikají site specific projekty, kterými se divadlo stává součástí veřejného prostoru. Odtud také vznikla myšlenka festivalu, který byl logickým vyústěním těchto aktivit. Večerní představení se uskuteční v budově divadla, ostatní program tradičně v parku Solidarita a okolí.

Na letošním ročníku bude Divadlo X10 prezentovat Vzlety Valeriána Karouška, projekt inspirovaný životem a dílem sochaře, jehož reliéf Harfenistka zdobí vchod do divadla. Rozloučí se s inscenací hry Nis-Momme Stockmanna Světa plný zuby, která je na repertoáru již od roku 2013 a na festivalu bude mít derniéru.

Zahájení festivalu se uskuteční v pátek 13. května, kdy kočovné Divadlo koňa a motora, jehož hlavním protagonistou je režisér a herec Michal Hába, uvede svoji homosexuální verzi věčné lásky Romea a Julie. Následovat bude inscenace HaDivadla Big Sur.

Jedinečný Big Sur v podání HaDivadla bude letošní hvězdou festivalu

Inscenace Big Sur zachycuje příběh „totálních“ individualit v „totálním“ společenství beat generation, která se po obrovském úspěchu románu Na cestě stává skvělou marketingovou nálepkou, módní a mnohokrát kopírovanou subkulturou, novodobým mýtem. (William Burroughs si v této souvislosti neodpustil ironickou poznámku, že Jack Kerouac otevřel milión bufetů a prodal milión levisek.)

Stárnoucí Kerouac se před útoky náctiletých nohsledů skrývá v domě své matky, následně odjíždí do Ferlinghettiho srubu v lesích na Big Sur, aby v absolutní samotě meditoval a našel východisko z krize identity způsobené náhlou slávou a alkoholovými excesy. Marně se snaží uniknout dusivému objetí svých opileckých kumpánů i temným delirickým vizím, které krájí jeho zuboženou mysl na tenké plátky. V roli Jacka Kerouaca můžete vidět Jana Grundmana, autorem hudby, která dotváří inscenaci živě v jejím průběhu, je Tomáš Vtípil. Inscenace je součástí dramaturgické linie „sezona individualit“, kterou sleduje současné HaDivadlo pod vedením Ivana Buraje.

Program láká malé i velké návštěvníky

Festival ale nejsou jen divadelní představení, jeho důležitou součástí jsou koncerty a program pro děti. Dětské studio Strašilka se tentokrát nepředvede pouze tradičními workshopy, ale uvede také jedno představení, které vytvořily děti v průběhu této sezony.

Dále se diváci mohou těšit na pohádku Ukradený čas, oblíbené divadlo LOKVAR uvede na festivalu svoji Sněhurku. Sobotní program v parku Solidarita doprovodí živě DJ Philsong, na večerních koncertech v pátek a v sobotu se představí Alo Trio Band, Cermaque, Ondřej Novotný a Lucie Palonciová.

Divadlo X10 ve Strašnickém divadle nejen festivalem dokazuje, že kromě vlastní divadelní tvorby je divadlem, které si uvědomuje nutnost propojení kultury s běžným životem. Proto se věnuje také komunitní činnosti a zkoumání témat souvisejících s geniem loci místa, kde se nachází.

Praha 10 se na rozdíl od jiných městských částí nemůže chlubit všeobecně známými nebo ikonickými památkami tvořícími její jednoznačně rozpoznatelnou identitu. Přesto je možné mluvit o specifickém geniu loci Vršovic nebo Strašnic. Tato identita se utvářela v posledním století prostřednictví lidí, kteří zde žili, příběhy, jež se zde odehrály, a prostřednictvím událostí, které se zde staly.

Divadlo X10 proto vykračuje a bude vykračovat z budovy Strašnického divadla, aby oživilo místa příběhy a událostí a nabídlo tak dialog přítomnosti s minulostí. 

Z představení Big Sur

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Více o "strašNICE"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!