Stařec a moře: Divadlo Tramtarie vyhrálo boj s největší rybou sezóny

Stařec a moře: Divadlo Tramtarie vyhrálo boj s největší rybou sezóny90%

Olomoucké Divadlo Tramtarie uvedlo v červnu poslední, pátou premiéru. Představení se drží dramaturgické linie divadla, která se zaměřuje na světovou i českou literaturu. V minulosti se na prknech nezávislé scény objevil například Tracyho tygr od Williama Saroyana nebo Růže pro Algernon Daniela Keyeseho. Inscenace Stařec a moře je jedinou českou divadelní adaptací slavné novely Ernesta Hemingwaye.

Příběh se drží své literární předlohy, scénáristé Vladislav Kracík a Matěj Mužík se od ní odchýlili až v závěru. Stařec Santiago, který se živí rybolovem, už 84 dní neulovil žádnou rybu. Kvůli tomu ho opustí jeho jediný spolupracovník a přítel Manolin. Den osmdesátý pátý se rybář rozhodne vydat daleko od břehu, dále než kdy plul. V hlubokých vodách uloví obrovskou rybu, v souboji s ní málem ztratí život. Její krev přiláká žraloky. Ačkoli se Santiagovi podaří jednoho zabít, k dalšímu zápasu už nemá sílu. A v tuto chvíli, pár minut před koncem, se adaptace rozejde s originální předlohou. Toto „nehemingwayovské“ ukončení ovšem do divadelního ztvárnění hry přesně zapadá. Celý příběh je navíc proložen přesně načasovanými komickými scénami, díky nimž neztrácí divák ani na okamžik pozornost.

Stejně jako v novele ani v inscenaci nevystupuje velké množství postav. Lépe řečeno tři. Tereza Čápová, Petra Konev Čiháková a Jan Konopčík dostali na konec sezóny nelehký úkol. Každý z nich musí ztvárnit roli Santiaga, Manolina i zbylých postav a navíc dotvářet ruchy na jevišti a neustále otáčet s evidentně těžkou dřevěnou loďkou. Nejdůležitější je samozřejmě postava starého rybáře. Ačkoli všichni ztvárňují jednu postavu, každý osobitě ukazuje jinou část jejího charakteru. Jan Konopčík odhodlání, Petra Konev Čiháková sílu, zejména fyzickou, a Tereza Čápová duševní rozpolcenost. Jednotlivé výkony se doplňují jako puzzle. Každý dílek je jiný, ale společně ukazují jeden obraz, tedy povahu člověka, který chce, aby ho naposledy ocenili. Trojici doplňuje hlas vypravěče (Marek Zahradníček) a komentátora (Jan Ťoupalík).

Pravidelní návštěvníci už si jistě zvykli, že divadlo je jedinečné jednoduchými a zároveň velmi účelnými kulisami. U inscenace Stařec a moře se ovšem scénografka Adéla Szturcová překonala. Prostá loďka, tvořená trojúhelníkovou konstrukcí ze dřeva, se během několika vteřin před očima diváků mění na sušák, poté na stůl, kde se hraje „páka“, a zpět na plavidlo. Navíc jsou k jejímu kýlu připevněna kolečka, pomocí nichž se bárka může otáčet a házet sebou, stejně jako na otevřeném moři.

Před jeviště se navíc ke konci představení snese průhledná látka. Celou scénu zahalí do mlžného oparu, jaký se zcela jistě objevil Santiagovi před očima, když bojoval o svůj život. Na tuto „stěnu“ jsou také promítány medúzy (díky lehkému vlnění síťoviny vypadají jako živé) a rozpouštějící se kapky barvy ve vodě, které přesně napodobují rozplývající se krev žraloků. Díky těmto promyšleným kulisám nechá inscenace v divákovi velmi silný dojem.

Přenést knihu na divadelní prkna sám o sobě není lehký úkol, jelikož vizuální podobu příběhu v ní si každý utváří sám podle svého vkusu v hlavě. Pro divadelníka nebo filmaře je pak těžké vytvořit takové dílo, které by dokázalo publikum přijmout. V tomto případě si Divadlo Tramtarie navíc vybralo jednu z nejvýznamnějších knih 20. století, ve které není nejdůležitější příběh, ale symboly, které musí čtenář najít mezi řádky. Tímto nápadem si nad své jeviště pověsilo pomyslný Damoklův meč – buď bezvýhradný úspěch, nebo naprostý propadák. A podle mého názoru se divadlu, na rozdíl od Santiaga, podařilo dovézt jejich pomyslnou velkou rybu bezpečně do přístavu.

 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Stařec Santiago (Petra Konev Čiháková) bojuje s velkou rybou (zdroj: www.divadlotramtarie.cz)Literární postava tváří tvář svému autorovy (zdroj: www.divadlotramatrie.cz)Plakát k představení (zdroj: www.divadlotramatrie.cz)
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Tramtarie

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!