Olomoucké Arcidiecézní muzeum slaví 10. narozeniny. Otevře novou expozici a vystaví obraz El Greca

Olomoucké Arcidiecézní muzeum slaví 10. narozeniny. Otevře novou expozici a vystaví obraz El Greca 

V červnu oslaví deset let od svého založení Arcidiecézní muzeu Olomouc. Při té příležitosti se mohou návštěvníci těšit na komplexní obměnu stálé expozice. Na oslavu svého jubilea pak chystá muzeum pro milovníky výtvarného umění opravdovou lahůdku. V Olomouci totiž vystaví obraz Klanění pastýřů od legendárního španělského malíře El Greca.

El Grecův obraz bude v muzeu vystaven od 2. června. Do Olomouce putoval až z Meropolitního muzea v New Yorku, které ho Arcidiecéznímu muzeu zapůjčilo výměnou za Tizianův obraz Apollón a Marsyas. „Tizianův obraz je dílo světového významu a zájem o jeho zapůjčení má mnoho galerií. Nelze všem vyhovět, protože časté přemísťování by obrazu uškodilo. Zapůjčení do Metropolitního muzea je ovšem výjimečnou událostí,“ řekl Graubner, „v Olomouci se tak na oplátku objeví klenot z tamních sbírek, a to obraz Klanění pastýřů od španělského manýristického malíře El Greca, který ještě v České republice nebyl vystavený.“ 

Právě obraz Klanění pastýřů se tak stane velkou atrakcí červnové výstavy, která vznikne v muzeu v souvislosti s desátým výročím jeho otevření. „Je to pro nás velká čest a současně potvrzení renomé, protože jsme i jedním z nejvýznamnějších světových muzeí vnímání jako důvěryhodný a významný partner,“ uvedl ředitel muzea Michal Soukup.

V červnu chystá muzeum pro své návštěvníky ale ještě další novinky. „Při této příležitosti se dočká komplexní obměny a doplnění celá stálá expozice, která představuje zhruba tři sta uměleckých skvostů ze státních a církevních sbírek. Zaměříme se na větší tematickou provázanost jednotlivých částí, zvýšení atraktivity instalace a jejího obsahu,“ přiblížil plány Soukup. Právě kvůli reinstalaci bylo Arcidiecézní muzeum od března zavřené. Slavnostně se návštěvníkům opět otevře ve čtvrtek 2. června.

Klanění pastýřů od španělského manýristy EL Greca je zhruba metr a půl vysoký obraz z let 1605 – 1610. V Olomouci bude k vidění od 2. června až do 4. září. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Arcidiecézní muzeum nabízí i další akce

Místo konání: Arcidiecézní muzeum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!