Uherské Hradiště znovu ožívá - 36. ročník Letní filmové školy

Uherské Hradiště znovu ožívá - 36. ročník Letní filmové školy 

Pro všechny fanoušky filmu, kteří nestihli letošní Vary, a i pro ty, kdo preferuje komornější festivaly, anebo prostě genia loci jižní Moravy, je tu už 36. ročník Letni filmové školy v Uherském Hradišti.

Není škola jako škola, a ta letní filmová otevírá své brány pro zvědavce, kteří se nehoní za novinkami a předpremiérami, ale rádi okusí něco málo z různých filmových soudků. 36. ročník láká především na sekce islandského a nového latinskoamerického filmu. Snímky výjimečné jak pro milovníka tuctových hollywoodských výrobků, tak i pro náročnějšího diváka znalého skandinávské kinematografie; určitě si nenechte ujít film prezentující kulturu Islandu tak, jak ji neznáme - Psanec: Sága o Gislim (zvlášť prospěšné by to mohlo být pro ty, komu pod pojmem "Viking" se hned vybaví Asterix). Další zajímavostí letošního ročníku je sekce Visegrádský horizont, kam byly zařazeny nejen současné filmy výroby Visegrádské čtyřky, ale i retrospektivy tak významných režisérů, jako je Béla Tarr, Ján Kadár a zcela nezbytné dokumenty, otevírající bránu do naší vlastní minulosti. Pro ty, komu se už začalo stýskat po teprve nedávno ukončeném fotbalovém šílenství, se nabízí sekce Fotbalová horečka - několik desítek snímků o fotbale i pro fotbal, včetně velkého českého hitu Proč? a neméně šokujících snímků z Velké Británie (protože když jde o kopanou, britské hooligans nemůžeme obejit stranou - doporučuji snímky Gang a Inkognito).

Ani letošek se neobejde bez vyhledávané širokou veřejnosti retrospektivy - 36. ročník LFŠ je věnován filmům slavného Jacquese Tatiho (věděli jste, že Iluzionista - animák bodující na filmových festivalech včetně Karlových Varů - byl natočen podle scénáře tohoto univerzálního umělce narozeného před více jak sto lety (!)) - do 40. let minulého století se vrátíte nejen díky Tatimu, ale i sekci Film noir nabízející jak legendární kousky - Muž z Londýna, Pošťak vždycky zvoní dvakrát - tak i méně známé snímky. Samozřejmě nezbytností LFŠ jsou i novinky - zkrátka to, co jste nestihli vidět v kinech za uplynulý rok a co byste možná nestihli uvidět během roku následujícího.

Jako vždycky v Uherském Hradišti, i letos je připraven bohatý doprovodný program zahrnující divadelní představení, výstavy (co říkáte ojedinělé svým rozsahem exhibici Československý filmový plakát 1959-1989?), besedy s hosty zvučných jmen, workshopy a koncerty. Z nejznámějších osobnosti české muzikální scény se můžete těšit na středeční (28.7.) vystoupení ska bandu Sto zvířat, každý den od 20.30 Smetanové sady však roztančí kapely odlišných hudebních stylů, a tak každý znavený z filmů divák přijde na své.

Říká se, a to zcela oprávněně, že se v Uherském Hradišti stírají hranice mezi dnem a noci - od 23 hodin v klubu Mír proslulé djové budou lákat na své sety, a už v 8.30 je začátek první filmové projekce.. To vše naznačuje, že sladit naplánované s uskutečnitelným opravdu nebude jednoduché. A to ani nemluvím o vinných sklípcích lákajících k posezení (a samozřejmě i delšímu setrvání). A už pokud i přes to přes všechno budete mít dost síly na absolvování přednášek a workshopů, jednoznačně doporučuji jít! Lekce filmů v podání známých hostů letošního ročníku nebo seminář filmové výchovy nemáte možnost absolvovat nikde jinde, natož workshop televizní publicistiky s Jakubem Železným (bezproblémové proniknutí do místnosti vůbec není zaručené, ale nezkusit by bylo osudovou chybou).

Deset filmově náročných a na zážitky bohatých dnů můžete začít odpočítávat od pátku, 23. června, kdy na uvítanou zazpívá moravská kapela LU, která pak předá žezlo "neortodoxnímu bubeníkovi" Pavlu Fajtovi. Uherské Hradiště najednou bude muset vtěsnat tisíce lidí z celé republiky - k tomuto účelu poslouží tělocvičny i kempy připravené pro každého toužícího někde složit hlavu. Místo na spaní, stejně tak jako akreditaci, si můžete zarezervovat (objednat) přes webové stránky filmové školy (jsem zcela přesvědčena, že to je jedna z mála letních akcí, která má tak výborně promyšlenou virtuální komunikaci s návštěvníkem), anebo přímo na místě. Tak vzhůru za filmovými zážitky - Morava čeká!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!