Státní opera představila na svých prknech Belliniho Normu. Poprvé v italštině

Státní opera představila na svých prknech Belliniho Normu. Poprvé v italštině 

Národní divadlo uvedlo 2. října první operní premiéru nové divadelní sezóny. Na prknech Státní opery se po dlouhých 110 letech představila italská opera Norma slavného skladatele Vincenza Belliniho. Inscenaci připravil mezinárodní tým, v jehož čele stojí japonský režisér Tomo Sugao a italský dirigent Enrico Dovico. V hlavních rolích vystupují Marie Fajtová, Jana Horáková Levicová a Aleš Briscein.

Opera Norma poprvé spatřila světlo světa během premiéry v italské La Scale, která se uskutečnila roku 1831. V Praze zazněla poprvé již po čtyřech letech od světové premiéry. V italském originálu ji uvedlo Stavovské divadlo, od kterého operu převzalo Národní divadlo. To nastudovalo dílo v českém překladu Václava Aloise Svobody. Nyní se Norma vrátila opět v italském provedení, o jehož nastudování se postaral japonský operní režisér Tomo Sugao. Mezinárodní inscenační tým pak doplnil italský dirigent Enrico Dovico, slovenský scénograf Boris Kudlička a Němec Wolfgang Göbbel, který se postaral o unikátní světelný design.

Opera se odehrává v době římské okupace Galie a vypráví příběh galské kněžky Normy (Marie Fajtová), která se tajně provdá za říšského prokonzula Polliona (Aleš Briscein). Přestože spolu vychovávají v tajnosti dvě děti, Polloniovy city rychle ochladnou, když se seznámí s krásnou Adalgisou (Jana Horáková Levicov), s níž se chce vrátit zpět do Říma. To však Norma nehodlá dopustit a vezme vše do svých rukou.

Celé představení stojí především na fenomenálním výkonu Marie Fajtové v náročné roli Normy. Vždyť i slavná italská sopranistka Giuditta Pasta, pro kterou Bellini operu napsal, nejprve odmítla kvůli velké náročnosti Normu nastudovat. Stejně profesionální výkony předvádí i mezzosopranistka Jana Horáková Levicová a Aleš Briscein, držitel Thálie za roli v opeře Pád Arkuna. Pěvecké mistrovství s emotivním přednesem pak ještě doplňuje jednoduchá atmosférická scéna a unikátní světelné efekty, které způsobují, že dílo není zdaleka jen pastvou pro uši.

Norma zazpívá své árie ve Státní opeře ještě pětkrát do konce této divadelní sezóny. Za rok pak bude Prahu reprezentovat na hostování v Japonsku. Milovníci opery se ale mohou těšit i na další premiéry. Do konce roku uvede Národní divadlo Slavíka od Stravinského a Čajkovského Jolantu

Foto: Národní divadlo 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo - Státní opera... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!