Peklo vášně, nemoc lásky: Petrolejové lampy

Peklo vášně, nemoc lásky: Petrolejové lampy100%

Šestým rokem rozsvěcuje nuselské Divadlo na Jezerce své Petrolejové lampy. Fakt, že diváci po představené stále vestoje tleskají výkonu, (nejen fantastické Báry Hrzánové v hlavní roli Štěpky Kiliánové a Radka Holuba v roli na syfilis umírajícího Pavla Maliny), svědčí o tom, že tahle klasika prostě pořád žije a má co říci divákům všech zaměření nad 15 let.

Úprava pro Divadlo na Jizerce, jejímž tvůrcem je Juraj Herz (stejně jako filmové adaptace ze 70. let) má švih a spád pohánějící děj kupředu. Někdy je až přílišný, například na začátku chybí podrobnější vykreslení dobových poměrů, Štěpčiny povahy a odvahy nepřizpůsobovat se, odkaz k petrolejovým lampám samotným a jejich symbolice.

Na druhou stranu se ale říká, že drama by nemělo trvat déle než dvě hodiny, což by v případě detailnějšího nastudování určitě nevyšlo. A tak je Herzovo divadelní zpracování příjemnou zkratkou, která pohltí, ani na chvilku nenudí a neodvádí myšlenky jinam. Hvězdné herecké obsazení je navíc zárukou skutečně silného a neopakovatelného zážitku.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Jezerce nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na Jezerce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!