Letní Litomyšl láká na řadu zajímavostí

Letní Litomyšl láká na řadu zajímavostí90%

Litomyšl je městem s bohatou historií a kulturou, zároveň však městem moderním, které se vyvíjí, žije. Je to víc než jen město, které má ve svém katastru památku se značkou “UNESCO”. Kromě zámku, jež se na seznam světového kulturního dědictví dostal díky svým psaníčkovým sgrafitům, do kterých je celý oděn a má jich zde přes 8 tisíc, je město plné výstav, zajímavé architektury a také dobrého piva.

Pojďme se nejdříve podívat na ta sgrafita. Svou generální rekonstrukcí si prošla v 70. letech minulého století pod vedením mistra Olbrama Zoubka. Tomu sekundovali např. Václav Boštík nebo Stanislav Podhrázský a celá tato náročná rekonstrukce trvala od roku 1973 do roku 1984. Ani jeden z více než osmi tisíc motivů se neopakuje, takže při restauraci, kde asi 60% původních motivů nebylo možno obnovit a museli se vymyslet nové, pracovala fantazie restaurátorů na plné obrátky.

Velikostí sice skrovnější, ovšem poklady, které v sobě ukrývá, vše přesahující! Ano, Portmoneum - Museum Josefa Váchala, ačkoli mnohem menší než honosný zámek, je přinejmenším stejně zajímavé. Dalším z velkých umělců, kteří v Litomyšli otiskli svoji stopu, byl dřevorytec, výtvarník, spisovatel, okultista a filosof v jedné osobě - Josef Váchal. Jeho nástěnné malby a vyřezávaný nábytek zde vytvořili takové Genius Loci, že by se dalo krájet.

O kousek dál - ve Váchalově ulici - se nachází Pension Paseka, na jehož štítě jsou fresky dřevorytů z mistrova slavného Krvavého Románu, ve kterém mimochodem kromě svých známích a sousedů zvěčnil i Litomyšl samu. Je to skutečně magnificentní.

V současné době se nachází v Městské galerii na náměstí pod názvem “Josef Váchal - Mystik neukázněný” velká výstava Váchalova díla, kde jsou vystavena i běžně očím prostého lidu díla, jako je například monumentální malba “Apoteoza spiritualismu”. Výstava trvá do 31.8.2014 a v případě, že navštívíte i Portmoneum, máte slevu, to samé platí i naopak!

Toto léto se v Litomyšli vůbec sešly skvělé výstavy významných českých výtvarníků. Krom již zmíněného Váchala v Městské, je to výstava Karla Malicha v Galerii Zdeněk Sklenář. Vystavovány jsou jeho nejnovější práce, tentokráte se nejedná o plastiky, nýbrž o serigrafie, které nedávno slavily velké úspěchy na letošní mistrově velké výstavě v Koblenzi. Díla jsou k vidění do 14. 9. 2014.

Naproti tomu řadu plastik vystavuje jeho kamarád a kolega Stanislav Kolíbal v galerii Miroslava Kubíka do 17. 8. 2014.  A tahle výstava vás rozhodně překvapí svou rozlehlostí. Prostory galerie jsou větší, než byste čekali.

Pokud vás nebere moderna a jste spíš na klasiku, tak právě pro vás je tu výstava Fenomén Boštík v nově zrekonstruovaném Regionálním muzeu. Výstava trvá do 14. 9. 2014.

Jste-li spíš IT zaměření, má pro vás regionální muzeum výstavu “Retrogaming - Počátky osobních počítačů u nás”, kde krom kultovního Commodoru 64 (i s jeho externí páskovou mechanikou) najdete i československý stolní počítač IQ 151 (ano, i počítače jsme kdysi vyráběli).

Co by vám ale každopádně vůbec nemělo uniknout, je Červená věž. Je z ní pěkný výhled na město a uvnitř skrývá výstavu starých fotografií ze života města pod názvem „Litomyšl včera a předevčírem“. Přímo pod Červenou věží se nachází restaurátorská fakulta pardubické univerzity a při troše štěstí budete moci vidět restaurátory při práci.

Město samo vás překvapí svými nekonečnými podloubími po obou stranách Smetanova náměstí a také vkusnou moderní architekturou (např. městský bazén nebo autobusové nádraží). Za zmínku stojí i místní hřbitov, na kterém vyjma hrobů různých regionálních i celostátních celebrit, jako je Magdalena Dobromila Rettigová naleznete dvě nádherné plastiky od Olbrama Zoubka a krásnou novorenesanční bránu z roku 1897. O poznání živějším místem je Toulovcovo náměstí, kde se konají koncerty nebo trhy.

Potěšeníhodná je i nabídka regionálních piv a “gastroservis” vůbec. Není problém se zde i opravdu dobře najíst a dát si dobrou kávu. Ceny jsou většinou více než příznivé, to platí i o vstupenkách na výstavy. I když je zde vlastně všechno blízko, tak rozhodně nečekejte, že stačíte všechno projít za jeden víkend. Litomyšl toho má hodně co nabídnout a o tomto létě to platí dvojnásob!

Tipy a triky

Pokud jedete vlakem a přestupujete ve Vysokém Mýtě, tak pozor! Přestupuje se ve stanici “Vysoké Mýto město” a do Litomyšle jezdí vždy první souprava, druhá se oddělí a jede zpět do Chocně (tuto informaci se nemáte šanci jak dozvědět). Navíc kancelář a prodejna jízdenek ČD se nachází v místním hotelu a není viditelně označena. Je umístěna v pravém bočním vchodě Hotelu Slavia. Jedná se o raritu, kterou však asi ocení pouze ti neskalnější fanoušci dráhy…..

Užitečné odkazy

PS: Vtipná plastika zubu ve fotogalerii se (samozřejmě) nachází nad místní zubní ordinací. :)

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!