Výstavu o slavné vile Tugendhat otevřelo centrum Norbertov v Praze

Výstavu o slavné vile Tugendhat otevřelo centrum Norbertov v Praze

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Výstava s názvem Vila Tugendhat 1928–2013 je putovní prezentací přibližující historii vily od jejího vzniku přes náročnou obnovu až po úspěšnou současnost. Pobočka Muzea hlavního města Prahy v Norbertově ji hostí až do 28. ledna příštího roku.

Výstava je složena ze 14 ucelených tematických okruhů pojednávajících o historii vily v několika časových obdobích. Informační panely doplňují velkoformátové fotografie, které divákům přibližují atmosféru vily Tugendhat pomocí detailů designového nábytku, materiálů a ikonicky známých částí domu, jako je chromové opláštění sloupu v interiéru nebo průhled pásovým oknem do zahrady vily. Součástí výstavy je i model objektu v měřítku 1 : 50.

Vilu Tugendhat navrhl pro manžele Tugendhatovi v letech 1929–1930 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Tato stavba je dnes označována za nejvýznamnější Miesovo předválečné dílo a současně za jeho nejautentičtěji zachovanou stavbu v Evropě. Jde o unikátní ukázku funkcionalismu, ať už z hlediska konstrukce, prostorového uspořádání, interiérového vybavení, technického zázemí nebo začlenění objektu do přírodního rámce.

V interiérech nalézáme vzácné materiály – onyx z Maroka, italský travertin či dýhy z exotických asijských dřevin. Architekt navrhl rovněž vnitřní vybavení domu, zvláště sedací nábytek dnes patří k designerským ikonám 20. století. Zcela výjimečné bylo na svou dobu technické zázemí vily – teplovzdušné vytápění a chlazení, elektrické spouštění oken nebo fotobuňka u vstupu. V letech 2010 až 2012 prošla vila památkovou obnovou, veřejnosti se otevřela na jaře 2012.

V rámci doprovodného programu se 7. prosince od 17 hodin koná přednáška Dagmar Černouškové s názvem Genius loci svahu nad lužáneckým parkem v Brně a vily rodiny Löw-Beerových, jež osvětlí původ vily Tugendhat a souvislosti, které ovlivnily názor manželů Tugendhatových na architekturu jejich vlastní vily. Na přednášku je nutná rezervace pomocí formuláře na stránkách muzea.

Foto: © David Židlický

© David Židlický

© David Židlický

© David Židlický

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!