Poštovní muzeum oslavuje dvousté výročí listovní schránky výstavou

Poštovní muzeum oslavuje dvousté výročí listovní schránky výstavou

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Roku 1817 nařídila rakousko-uherská dvorská komora umístění schránky u každého poštovního úřadu. U příležitosti 200. výročí této události připravilo Poštovní muzeum v Praze výstavu, která představí historii poštovních schránek na našem území. Potrvá až do 25. února příštího roku.

Do zmíněného roku 1817 byly poštovní, přesněji listovní schránky určeny pouze privilegovaným osobám, sdružením a úřadům, které nemusely platit poštovné. Vše se změnilo dekretem dvorské komory z 10. dubna 1817, který mimo jiné stanovil placení poštovného za některé vnitrozemské listovní zásilky příjemcem. V návaznosti na to bylo nařízeno, aby u každého poštovního úřadu byla od 1. června téhož roku umístěna alespoň jedna schránka.

Zavedení listovních schránek bylo výhodné jak pro poštovní správu, tak i pro zákazníky, kteří už nemuseli čekat u přepážky. Přesto vznikala častá nedorozumění, protože někteří odesílatelé vhazovali do schránek i dopisy, za něž měli zaplatit poplatek při podání. Poštovní úřady taková psaní nesměly přepravit a musely vyhotovit jejich seznam, který následně vyvěsily, aby se jejich odesílatelé buď přihlásili a poplatek zaplatili, nebo dopisy přijali zpět.

I kvůli tomu se koncem 20. let 19. století začalo uvažovat o odstranění schránek, k němu ale nakonec nedošlo. Větší rozšíření schránek nastalo se zavedením poštovních známek v rakouské monarchii v roce 1850. Významná reforma úhrady poštovného umožnila frankovat veškeré obyčejné vnitrozemské dopisy a následně je vhazovat do poštovních schránek. Jednoduchý a levný způsob vyplácení tuzemské korespondence tak nakonec vedl k zevšednění schránek, které se staly běžnou součástí městského i venkovského mobiliáře.

Kromě zmíněných schránek se historicky vyvinulo několik dalších typů, které různým způsobem souvisejí s poštovním provozem. Jde především o domovní schránky, tj. schránky na listovní zásilky v místě bydliště adresáta, nebo doručovací neboli dodávací schrány, zřizované od poloviny 70. let 20. století v centrech menších obcí nebo u hlavních silnic, kde pošta nedoručuje zásilky do sídel adresátů.

Dalším typem jsou poštovní přihrádky (P. O. Boxes), které se od konce 19. století objevily v nejdůležitějších metropolitních poštovních úřadech s cílem soustředit listovní zásilky adresáta přímo na poště v případě, že si nepřeje doručování do svého sídla, a konečně odkládací schrány sloužící od první poloviny 70. let 20. století pouze pro služební účely. V únoru 2013 zavedla Česká pošta ještě tzv. PostBoxy, které umožňují podávání menších objemů obyčejných i doporučených listovních zásilek ve firmách.

Schránka z Klatovska. Zdroj: archiv Poštovního muzea

Klíčová schránka. Zdroj: archiv Poštovního muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!