Ruská okupace Krymu je tématem nové výstavy v DOXu

Ruská okupace Krymu je tématem nové výstavy v DOXu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Masové vysídlení a ztráta domova. Výstava s názvem Rekonstrukce paměti v galerii DOX v pražských Holešovicích, která probíhá do 20. listopadu, ukazuje zhmotněné vzpomínky umělců na traumatické události ukrajinského poloostrova Krym. Rozšířena je i o díla autorů, kteří sami z okupovaného území nepocházejí.

Kurátory aktuální výstavy v Centru současného umění DOX jsou ukrajinští umělci Lia Dostljev a Andrii Dostljev, jejichž ústředními tématy jsou paměť, trauma a identita – a to jak osobní, tak kolektivní.

Podle statistik vyhnala ruská okupace poloostrova dva miliony lidí z jejich domovů. Ti byli nuceni uprchnout před ozbrojenými střety nebo trestním stíháním za své politické názory.

Dnes, o tři roky později, kdy se mnoho uprchlíků již usadilo v nových domovech, je stále jasnější, že problémy spojené s nedobrovolným přesídlením se zdaleka netýkají jen hmotných škod.

Nejenže nás okupace připravila o domovy, byli jsme vytrženi ze svých kořenů a kontinuita našich osobních příběhů byla přerušena. V tom spěchu při balení osobních dokladů a peněz jsme si s sebou nestihli vzít stará alba s fotografiemi po babičce, matčiny šperky, své první hračky a všechny ty drobnosti, které představovaly naše vzpomínky. Tyhle věci nikdo nezachraňuje,“ uvedli pamětníci.

Byli jsme vyrváni ze svých kořenů a připraveni o minulost, naše budoucnost je nejistá a v současnosti se nám nedostává potřebné podpory. Takovou ztrátu budeme schopni překonat, jen pokud ji pochopíme, popíšeme a zanalyzujeme, a pokud vzniklou prázdnotu ve svém nitru opět zaplníme.“

Foto: © Emine Ziyatdinova – Home (photo by Y. Polunina-But). Zdroj: archiv DOX

© Andri Dostliev – Occupation. Zdroj: archiv DOX

© Yulia Polunina-But – Curtain. Zdroj: archiv DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Centrum Dox nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!