V Praze startuje LUSTR, festival současné ilustrace

V Praze startuje LUSTR, festival současné ilustrace

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Ilustrace už dávno nejsou pouze výsadou knih. Na to se snaží upozornit letos již čtvrtý ročník festivalu LUSTR, který se soustředí zejména na českou a slovenskou scénu. V pražském domě na adrese Hybernská 4 jsou do 28. září k vidění rozmanité instalace čtyřiceti autorů, mezi nimiž byste našli profesionály i volnočasové tvůrce.

V dnešní době na ilustrace narážíme prakticky všude – v médiích, na sociálních sítích či v produktovém designu. Vystavující umělci na LUSTRu mají však jednu podmínku, nesmí se nechat zatížit komercí, naopak musí předvést svou vlastní tvorbu. Kromě expozice jsou připraveny workshopy, projekce nebo třeba divácká soutěž o nejoblíbenějšího ilustrátora.

Letošní ročník klade důraz na sdílení profesního know-how. Novinkou na letošním LUSTRu jsou takzvané talks, během nichž má profesionál hodinu na to, aby představil svou práci včetně veškerých přešlapů a úspěchů jeho kariéry.

Další novinkou je ilustrátorská pecha kucha, která slouží hlavně k představení letošních vystavujících a měla by zajímat všechny, kteří se chtějí na poli současné ilustrace zorientovat a seznámit se s novými ilustrátory pro vlastní projekty a zakázky. Nebude chybět promítání animovaných světových i českých krátkých filmů a dílny pro děti. V rámci retrospektivní sekce budou mít diváci možnost vidět dílo Jiřího Trnky.

Vstupenky na místě pořídíte za 200 a 100 korun, děti do 15 let mají vstup na festival zdarma. 

Foto: © Veronika Holičková. Zdroj: archiv LUSTR

© Dana Ledl. Zdroj: archiv LUSTR

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!