Sbírka obrazů prvorepublikového politika Šrobára je k vidění v Národním zemědělském muzeu

Sbírka obrazů prvorepublikového politika Šrobára je k vidění v Národním zemědělském muzeu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Výstavu s názvem Odhalení hostí od 23. srpna Národní zemědělské muzeum (NZM) v Praze. Kolekce vzácných obrazů realistických malířů od 16. do 19. století, kterou shromáždil slovenský politik Vavro Šrobár, zde bude nainstalována až do 30. června příštího roku.

Sbírka obrazů prvorepublikového ministra má zajímavý osud. Dodnes se neví, jak k ní Šrobár vlastně přišel, původně totiž pravděpodobně patřila šlechtickému rodu Pálffyů. Ještě spletitější jsou ale její pozdější léta. V roce 1934 ji odkoupil někdejší premiér Jan Malypetr spolu s poslancem Rudolfem Beranem. Od nich se dostala až k předchůdci dnešního NZM, Československému zemědělskému muzeu.

Stalo se tak před 80 lety, a to přesně 31. srpna 1937. V tento den se letos koná vernisáž výstavy. Navzdory následujícím převratným událostem, ať už šlo o mnichovskou dohodu, 2. světovou válku či únorový puč, si muzeum sbírku 153 uměleckých děl udrželo.

V 50. letech se kolekce přestěhovala na zámek Kačina, kde zůstala zachována až do sametové revoluce. Některá díla zdobila zdejší interiér, ostatní ale byla po čtyři dekády schovaná.

Významné jubileum

Národní zemědělské muzeum brzy oslaví 100. výročí svého vzniku a i z tohoto důvodu se rozhodlo nejzajímavější plátna návštěvníkům představit. „Československé zemědělské muzeum se krátce po svém vzniku zařadilo mezi nejprogresívnější muzea nejen u nás, ale v celé Evropě. Bylo nejen sbírkotvornou, ale i vzdělávací a v dobrém slova smyslu zábavní a popularizační institucí, která se díky otcům zakladatelům a osobnostem, jež ji konstituovaly v prvních letech, rozvíjela velmi moderně a dynamicky.

Na tuto dynamiku, modernost, aktuálnost a zároveň schopnost atraktivní a nenásilnou formou vzdělávat bychom velmi rádi navázali. Věřím, že k tomu přispějí i podobné akce, jako je zpřístupnění pláten ze Šrobárovy sbírky, kde se prolíná kultura, zemědělství a zároveň evropská historie,“ uvedl ředitel muzea Milan Jan Půček.

Vzácná Šrobárova sbírka není jedinou letošní novinkou muzea. Letenská hlavní budova muzea nedávno prošla nejen kompletní rekonstrukcí, ale i změnou celkové koncepce a dramaturgie. Souběžně s rekonstrukcí proběhly instalace nových expozic Myslivost a Voda v krajině, vzniklo také Gastronomické studio a Objevovna. Na přelomu roku bude otevřena nová expozice Zemědělství, ve spolupráci s Lesy ČR se chystá příběh Lesnictví, probíhají přípravy expozice Potravinářství a ještě letos bude otevřena Dětská gastronomická herna.

Foto: nzm.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní zemědělské muzeum nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!