Jak se sportovalo za první světové války? To přiblíží nová výstava v památníku na Vítkově

Jak se sportovalo za první světové války? To přiblíží nová výstava v památníku na Vítkově

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Sport za Velké války - takový nese název připravovaná výstava, která bude zahájena v pátek 19. května v Národním památníku na Vítkově. Jejím cílem je přiblížit návštěvníkům, jak první světová válka ovlivnila sport i konkrétní sportovce. 

První světová válka se stala velmi přelomovým obdobím jak pro politiku, tak pro sport a tělesnou výchovu vůbec. Řada sportovců odešla bojovat přímo na frontu a někteří z nich se dokonce z krvavých bojišť nikdy nevrátili. Mnoho sportovců, včetně členů Sokola, se za války aktivně zapojovalo do odboje. Její dopady však nebyly jen negativní. Během války se ustanovila nová generace sportovců a mnoho sportovních odvětví v tomto období přešlo od amatérismu k profesionálnímu sportu.  

Výstava se zaměří na několik tématických okruhů, přičemž bude rozdělena na čtyři základní části. První, s názvem Umlčená Ekecheiria, se zaměří na české olympijské hnutí na samém sklonku války. Část Za národ, drahou vlast pak přiblíží osudy Sokola a jeho členů. Úsek Sportování za Velké války zasvětí návštěvníky do běžného sportovního života české společnosti v průběhu válečného konfliktu a oddíl Sportovci na frontách popíše osudy českých sportovců, kteří se za války přímo účastnili bojů na frontách. 

Výstava Sport za Velké války startuje 19. května 2017 a potrvá až do konce ledna příštího roku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní muzeum – Národní... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!