Botanická zahrada láká na ochutnávku svatomartinského vína. Již pojedenácté

Botanická zahrada láká na ochutnávku svatomartinského vína. Již pojedenácté

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Spolu s Martinem přijíždějícím (možná) na bílém koni se i letos do pražské Botanické zahrady vrátí slavnostní otevírání lahví mladého Svatomartinského vína. To opět nabídne ten nejlepší vinný mok od předních českých a moravských vinařů.

Letošní ročník je na symbolické jedenáctky nadmíru bohatý. Akce odstartuje v pátek 11. listopadu v 11 hodin. Navíc se v Botanické zahradě uskuteční již pojedenácté. Ve Vinici sv. Kláry se tak návštěvníkům otevřou první lahve ročníku 2016. Chybět nebudou vinařství Trávníček a Kořínek, Kovács, Lahofer, Kubík, Michlovský ani mělnický Kraus.

„Tradice Svatomartinského vína sahá již od dob Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba, a tak bylo zvykem ochutnávat novou sklizeň. Slavil se konec prací na polích, v sadech a na vinicích a lidé se těšili na blížící se advent,“ vysvětluje tradici mladého svatomartinského vína Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady Praha.

A čím je rané víno tak výjimečné? „Ve Svatomartinských vínech se často vyskytuje zbytkový oxid uhličitý, takže jemně perlí na jazyku, bývají svěží, ovocitá, lehká a převažuje v nich primární aroma jednotlivých odrůd. Zbytečně nad mladými víny ale nehloubejte. Svatomartinská vína jsou nekomplikovaná a radostná záležitost. Slavíme přece, že úroda je už bezpečně pod střechou,“ vysvětluje vedoucí Vinotéky sv. Klára Eliška Muchnová. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!