Národní muzeum vystavuje díla umělců malujících ústy i nohami

Národní muzeum vystavuje díla umělců malujících ústy i nohami

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Vlivem úrazu, nemoci či vrozené vady může dojít k tomu, že člověk ztratí schopnost vyjadřovat svou kreativitu prostřednictvím rukou. Mnozí z těchto lidí jsou upoutáni na lužko či invalidní vozík a jsou závislí na pomoci jiných lidí. Někteří z nich však i přes tyto překážky začnou rozvíjet svůj umělecký talent, i když trochu odlišným způsobem, než je obvyklé. K vedení štětce tak nepoužívají ruce, ale ústa či nohy.

A právě díla, která vytvořili tito handicapovaní umělci, vystavuje již od 26. října Národní muzeum ve své Nové budově v rámci výstavy Ne ruka, to duše maluje. Malíři, kteří nemalují rukama, jsou stipendisty Celosvětového sdružení malířů malujících ústy a nohama se sídlem v Lichtenštejnsku. V České republice je reprezentuje Nakladatelství UMÚN, které sídlí v Liberci. To se zaměřuje i na další spoluobčany s tělesným postižením.

Výstava potrvá až do konce listopadu a nabídne díla nejen českých umělců, ale také patnáct obrazů od jejich zahraničních kolegů. A návštěvníci se nemusí bát, že by z muzea odcházeli sklíčení. Exhibice totiž obsahuje množství optimistických obrazů, které prozrazují, že umělci mohou být šťastní i přes svůj handicap. 

Foto: Národní muzeum 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!