Jaké jsou stereotypy italské kuchyně v Čechách? Přijďte na workshop s Giuseppem Maiellem

Jaké jsou stereotypy italské kuchyně v Čechách? Přijďte na workshop s Giuseppem Maiellem

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Stereotypy italské kuchyně v Čechách – tak zní název nejnovějšího workshopu, které pořádá již potřinácté spolek Sdílny generací. Tématem se přesouvá od mezigeneračního sdílení dovedností také k mezikulturnímu obohacení.

Lektorem bude antropolog a vysokoškolský pedagog Giuseppe Maiello, rodilý neapolitanec, znalec italské a mezinárodní kuchyně, kterou umí také skvěle uvařit. Pro účastníky si přichystá nejen lekci vaření, ale také tipy z italských kuchařek.

Dozvědět se, kde v Praze dělají pravou neapolskou pizzu, kdy se v Itálii nejčastěji jí Aglio Olio a uvařit si „královnu neapolské kuchyně“ bude mít možnost 10 zájemců v neděli 24. ledna 2016 od 13 do 16 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostorách místní školy.

Mezigenerační sdílení jako nová volnočasová aktivita

Sdílny generací je spolek, který se svými aktivitami snaží reagovat na změny ve společnosti, především rodiny. Zatímco dříve fungoval model tradiční široké rodiny, ve které se spojovalo několik generací najednou, současná společnost je značně atomizovaná. Prarodiče často nejsou v pravidelném kontaktu se svými dětmi a vnoučaty a vzájemné aktivity se mnohdy omezují jen na krátké návštěvy. Zejména ve městech tak dochází k tomu, že se pouta mezi zástupci mladší a starší generace zpřetrhávají.

Dnešní společnost je navíc orientovaná na výkon a okamžité uspokojení potřeb. Senioři, kteří logicky žijí v jiném rytmu, pak mohou nabýt dojmu, že ostatním již nemají co nabídnout a jsou nepotřební. Jejich potenciál a zkušenosti, které získávali desítky let, tak zůstávají nevyužité. Přitom je spousta seniorů, kteří mají chuť své znalosti předávat dál a naučit ostatní to, čím se zabývali celý život.

Kvůli rozvolnění tradičních vazeb o mnoho přichází i mladší generace. Zatímco řemeslná zručnost, dovednost věci vyrábět a tvořit, byla pro starší generace samozřejmostí, mladým lidem dnes tyto vlastnosti chybí. I na základní opravy v domácnosti je potřeba zavolat odborníka, na tradiční česká jídla se chodí do restaurací. Přesto je mnoho lidí, kteří by rádi tyto dovednosti získali ­ jen nemohou najít nikoho, kdo by je učil.

Cílem neziskové organizace Sdílny generací z.s. je proto vytvořit platformu pro sdílení znalostí a dovedností a propojit ty, kteří chtějí své zkušenosti předávat, s těmi, kteří chtějí nové zkušenosti získat.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?