Oscarový snímek Osm a půl opět na stříbrném plátně

Oscarový snímek Osm a půl opět na stříbrném plátně

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Vrcholné a zároveň nejradikálnější dílo italského režiséra Frederica Felliniho bude znovu uvedeno do kin v rámci Projektu 100. Filmová klasika Osm a půl je sebeironická procházka psychikou umělce, v níž se střídají snové sekvence s realitou. Procházka, na které se režisérovi zcela ztratí jeho připravovaný film. Slavnostní premiéra proběhne 25. února v Městské knihovně v Praze.

„Natočit film o tom, jak tragické a komické zároveň je ztratit sebe sama (a v sobě samém nakonec ztratit i svůj film), a být za to oceněn Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený snímek, to je salto mortale hodné snad jen Federica Felliniho,“ řekl o filmu výstižně Jan Jílek, hlavní dramaturg Asociace českých filmových klubů.

Krásný zmatek

Hrdinou snímku je filmový režisér Guido Anselmi (Marcello Mastroianni), který se ocitl v tvůrčí krizi a z této situace jej, jak se zdá, nemohou dostat ani nové filmové projekty, ani ženy. Fellini v mnoha rozhovorech odmítl, že by mělo jít o autobiografický film. Jeho úsilí bylo mnohem univerzálnější, a to i přesto, že předobrazem celého snímku byl pravděpodobně reálný tvůrčí blok, kterým si Fellini prošel bezprostředně před samotným natáčením. Filmu režisér sám až do posledku říkal La bella confusione, tedy Krásný zmatek. 

Hudební složku filmu měl na starosti Nino Rota, který v hudební dramaturgii snímku použil nejen vlastní scénickou hudbu, především v podobě cirkusových pochodů, ale tentokrát i hudbu klasickou.

Filmová klasika s kraťasy

Novinkou v rámci Projektu 100 je spolupráce s neziskovou organizací iShorts, která prezentuje nejzajímavější české i zahraniční krátké filmy. Diváci tak budou moci při slavnostní projekci v pražské Městské knihovně zhlédnout i krátký předfilm režiséra Ondřeje Hudečka Karaoke.

První ročník Projektu 100 se v českých kinech objevil v roce 1995. Za více než dvě dekády jeho existence bylo uvedeno do českých kin 183 filmů v nejvyšší dostupné kvalitě, které už vidělo více než 800 000 diváků. Projekt 100, realizovaný Asociací českých filmových klubů, je tak suverénně nejtradičnější i největší kolekcí klasických filmů distribuovaných v tuzemských kinech.

Zdroj: AČFK

Zdroj: AČFK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Více o "Projekt 100"

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!