5 filmů, které znovu vtrhnou do kin díky Projektu 100

5 filmů, které znovu vtrhnou do kin díky Projektu 100 

Projekt 100 každoročně uvádí filmové klasiky znovu na plátna kin. Zatímco v minulých letech byly filmy vybírány napříč tématy a žánry, od letošního roku Projekt 100 najíždí na nový koncept - každý rok se zaměří na jeden žánr. Letos si na své přijdou fanoušci sci-fi. Jaké filmové hity se tedy Projekt 100 rozhodl letos oprášit?

Matrix

Thomasi Andersonovi se jedné noci zakousla do mysli strašlivá noční můra. A z ní se zrodil kult, který dovršil vývoj kyberpunku. V jakém jiném hollywoodském velkofilmu najdete Nietzscheho teze na vlnách východních duchovních nauk kolem ostrůvků jistot křesťanského příběhu o cestě od prozření ke spáse?

Cesta na Měsíc

Průkopník filmových efektů Georges Méliès ve svém nejznámějším díle využil inspiraci velikány literární sci-fi Julesem Vernem a H. G. Wellsem. Restaurovaná verze původní ručně kolorované podoby 115 let starého snímku nechává znovu ožít jeho pompézní design i nápaditou hravost.

První velká filmová sci-fi cesta v režii kouzelníka Mélièse je uváděna společně s dokumentárním filmem Podivuhodná cesta, který přibližuje jak vznik Cesty na Měsíc, tak snahu francouzských cinefilů vrátit o sto let později pověstnému němému sci-fi kompletní podobu.

Planeta opic

Někde ve vesmíru přece musí být něco lepšího než člověk – jak výmluvný slogan pro film z doby, kdy se mocnosti držely v šachu jadernými zbraněmi, zatímco závodily o dobytí kosmu. Jeden z prvních studiových sci-fi blockbusterů stále rezonuje svou kritikou rasismu i domnělé nadřazenosti lidské civilizace.

Cesta do pravěku

Čtyři kluci proplují jeskyní a vydají se proti proudu času planety Země. Zažijí tak největší dobrodružství svých životů, společně s mamuty, zdechlinou stegosaura či trilobity. Slavný rodinný snímek Karla Zemana kombinující hranou, animovanou a loutkovou akci je triumfem technologie i vynalézavosti.

Brazil

V blízké, dystopické budoucnosti potřebujete na všechno razítko, jinak vás kontrolou posedlý totalitní aparát nenechá v klidu žít. Jak ale do byrokratických procedur zapadá setkání s tajemnou ženou ve snu? Bývalý Python Terry Gilliam ve své orwellovské vizi nezapomíná na groteskní humor a absurditu.

Foto: Brazil 1985 (Universal Pictures)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!