Collegium 1704 přivádí zpět Hasseho Svatou Helenu. Po čtvrtině tisíciletí!

Collegium 1704 přivádí zpět Hasseho Svatou Helenu. Po čtvrtině tisíciletí!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Příznivce vážné hudby čeká v listopadu velká událost: Poprvé po více než 250 letech zazní 18. a 19. listopadu v sále Pražské křižovatky oratorium Johanna Adolfa Hasseho Svatá Helena, a to v podání Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse.

Po zcela vyprodaném říjnovém zahájení koncertní sezóny Collegia 1704 s Monteverdiho Nešporami v Pražské křižovatce pokračuje cyklus v listopadu. Hasseho jméno se stalo synonymem triumfálního úspěchu italské opery 18. století a mezi jeho současníky nenajdeme uctívanějšího autora. Je dějinným paradoxem, že navzdory takové popularitě během svého života se dnes Hasseho jméno jen pomalu vrací na výsluní.

 „Když jsem se seznámil s hudbou Hasseho oratoria Santa Elena al Calvario, byl jsem fascinován její dramatickou krásou a melodickou invencí. Je nepochopitelné, že na svoje znovuobjevení muselo toto dílo čekat více než 250 let,“ dodává Václav Luks k programu listopadového koncertu. Hasse ve svých dílech dodnes fascinuje vokální virtuozitou které podřizuje ostatní složky. Ostatně Hasseho zásada „Nechť je hudba čistá, jednoduchá, avšak vznešená, zní jako sama definice klasicismu, k jehož zakladatelům je Hasse řazen.

V roli Svaté Heleny bude účinkovat mezzosopranistka Anna Alàs i Jove, v dalších sólových partech pak vystoupí sopranistka Olga Jelínková, altistky Julia Böhme a Kamila Mazalová a tenorista Václav Čížek. Na pražské koncerty pak jako vždy navazuje hned 20. listopadu provedení v drážďanském Annenkirche v rámci cyklu Hudební most Praha – Drážďany.

Koncertní sezóna 2015–16 Collegia 1704 bude po listopadových koncertech směřovat k prvnímu vrcholu: Jím bude zajisté Vánoční koncert v Rudolfinu 15. prosince, který bude tentokrát věnován živlům – přírodním i dějinným s přední světovou mezzosopranistkou Ann Hallenberg, která vystoupí v Händelově kantátě Donna, che in ciel. Svátkem všech příznivců Collegia 1704 je pak tradiční Silvestrovský koncert – tentokrát se světskými kantátami J. S. Bacha, který bude letos proveden hned dvakrát, aby byl uspokojen každoroční masivní zájem publika (31. 12. 2015 v 15 a 17 hod.).

Únor přinese koncertů několik: Zahájí novinkou nadcházející sezóny – koncertním provedením opery Dido and Aeneas Henryho Purcella (5. 2. 2016) a Janovými pašijemi Antonia Scarlattiho (17. a 18. 2. 2016). Již nyní se rychle vyprodává Velikonoční koncert v Rudolfinu s Händlovým Mesiášem na programu (22. března 2016). Cyklus uzavře „Il delirio amoroso“ s Raffaellou Milanesi opět v Pražské křižovatce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!