Živé kino Praha: Vzhůru do střižny

Živé kino Praha: Vzhůru do střižny

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nové české dokumentární filmy budou na konci srpna k vidění přímo ve střižnách. Již po osmé tak konec srpna Pražanům okoření pět exkluzivních projekcí z toho, co se letos v českém dokumentárním filmu urodilo. Promítání s názvem Živé kino tak předznamená blížící se podzimní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava.

Diváci mají opět jedinečnou příležitost setkat se osobně na samém konci srpna jak s předními českými filmaři, letos například Filipem Remundou a Martinem Ryšavým, tak i se zástupci nastupující filmařské generace, Kristinou Bartošovou, Tomášem Kratochvílem a Janem Šípkem.

Témata jejich filmů, uvedených často ještě před finálním dokončením, sahají od otázek osobní odpovědnosti za válečné zločiny v nedávném konfliktu na území bývalé Jugoslávie přes promýšlení limitů západní vědy na pozadí východních meditací až ke sledování silné generace jazzových muzikantů, kteří se se svými hudebními nástroji v rukou snaží zpříma „plivnout smrti do tváře”.

Podrobný program Živého kina Praha

  1. neděle 23. 8. - Kristýna Bartošová nabídne v rámci Živého kina ke zhlédnutí svůj snímek Nebezpečný svět Rajka Dolečka, jenž zachycuje její setkání s kontroverzním profesorem, kterého žádá o předpisy pro tělo a duši. Jakou radu může dát srbský nacionalista a blízký přítel Ratka Mladiče dívce s bosenskými kořeny? Film nabízí zajímavý dialog o překonávání předsudků, ideologií a hledání smíření.

  2. pondělí 24. 8. - Do podkrušnohorské krajiny se můžete vydat se snímkem Martina Ryšavého Na vodě, který je spojením ironické vodní road-movie a metafyzického cestopisu. Film vypráví příběh několika postav pohybujících se na vodách a cestách podkrušnohorské krajiny a současně příběh krajiny, která je sama v pohybu, která je nevyzpytatelná, nejistá a nestabilní, nicméně ohromující a téměř snová. Výchozím živlem pro filmovou evokaci této tekuté, snové kvality je právě voda.

  3. úterý 25. 8. - Děti vyrůstají namačkané v plesnivých ubytovnách. Stojí to víc peněz, než kdyby každé z nich dostalo svůj dětský pokojíček. Ubytovatelé tvrdí, že nic nevydělávají. Okolí je plné prázdných bytů. Vlastní je člověk, který je ukradl. Různé vlády se to snaží změnit zákonem, který se ale stále nedaří napsat. Kde je zakopaný pes? Na to hledá odpověď dokument Tomáše Kratochvíla Český žurnál 2014: Ubytovny.

  4. čtvrtek 27. 8. - Život je jako pára nad řekou, a proto není kam pospíchat. Tři muzikanti v dokumentární podobě díla La Boheme aneb malé války o přežití jako plivanec do tváře smrti. Přesně tak popisují svůj právě dokončovaný snímek Pára nad řekou jeho režiséři Robert Kirchhoff a Filip Remunda.

  5. neděle 30. 8. - Posledním ze snímků, jejichž premiéru Živé kino nabídne, je snímek Jana Šípka Tlačítka bdělosti. Film je portrétem dvou českých vědců Jana Buriana a Pavla Ctibora, kteří kloubí vědu a východní meditace. Snímek se dotýká hranic obojího – v čem jsou limity západní vědy? Je možné prostor za nimi obsáhnout meditací? Film se snaží být tím, o čem pojednává – meditací samou. A za pomoci lehce experimentálních filmových postupů navozuje pocit meditace i v mysli diváků.

Více informací na http://zivekino.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!