Zakladatel spolku Piána na ulici otevírá pro veřejnost náplavku v Ústí nad Labem

Zakladatel spolku Piána na ulici otevírá pro veřejnost náplavku v Ústí nad Labem

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V Ústí nad Labem se koncem června otevře náplavka a vznikne tak nové místo pro rozvoj a tvorbu kulturních aktivit. Kavárník a kulturní aktivista Ondřej Kobza ve spolupráci s platformou BU2R tak spouští projekt Kulturní jádra BU2R, kterým chtějí podpořit rozvoj městské kultury v Ústí nad Labem a dalších městech České republiky. V současné době hledají nadšence, kteří by měli o provozování tohoto jádra zájem.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici, již dva roky rozmisťuje piana, šachy i Poesiomaty po českých městech. Snaží se tak inspirovat a podněcovat ostatní k podobnému zabydlovaní a oživování veřejného prostoru. Na klavír či šachový stolek tak už dnes narazíte v ulicích a parcích zhruba 30 měst.

Zájem o naše aktivity přicházející ze všech regionů nás přivedl na myšlenku soustředit se na propracovanější podporu vybraných měst. Okolo pian se totiž často vytvářejí báječné komunity lidí, které brzy začnou uvažovat, co dalšího by kromě pian mohly dělat. A těm chceme pomoci,” říká k projektu Kulturní jádra Ondřej Kobza.

Spolupráce s platformou BU2R, která dlouhodobě podporuje projekty rozvíjející městskou kulturu, je tak logickým krokem. Společně zvolili města Ústí nad Labem, České Budějovice a Kolín, kde projekt Kulturní jádra BU2R spustí. „Cítíme, že je v těchto městech velký potenciál. Jsou zde aktivní lidé, kteří potřebují jenom trochu pomoci při rozvoji vlastních projektů a aktivit nebo na ně získat finance,“ komentuje výběr měst Jakub Stránský z BU2R.

Co se bude na náplavce dít?

Po vzoru pražské a plzeňské náplavky zde postaví kontejner, který bude fungovat jako multifunkční kulturní prostor, kde se budou pořádat koncerty a další akce připravené společně s místními lidmi.

V současné době spolek Piána na ulici hledá aktivního a nadšeného jedince či skupinu z Ústí nad Labem se zájmem o provozování tohoto kontejneru během léta. Záležitosti spojené s provozem a pořádáním kulturních akcí platforma BU2R a spolek PIána na ulici dále zaštítí. Projekt se nezaměřuje pouze na první tři vybraná města, jeho dosah je mnohem větší. Pro aktivní jedince a kulturní aktivisty z celé České republiky se připravuje přehledný manuál plný praktických rad, tipů a triků, zajímavých nápadů či případových studií, jak a kudy se pustit do oživení svého města.

Doufáme, že tak vzniknou podobné inspirace pro další města a že pravidelně doplňovaný manuál pomůže i těm, kterým se nebudeme moci věnovat tak intenzivně. Naše zkušenosti bychom rádi využili k motivaci a podpoře těch, kteří si své sny teprve plnit chtějí,“ popisuje plány Kobza.

Co je BU2R?

BU2R je platforma značky Budweiser Budvar, která od roku 2007 podporuje původní městské kulturní projekty. Soustředí se na městskou kulturu s důrazem na původní a originální tvorbu napříč různými generacemi tvůrců a umělců. Mezi projekty, které díky podpoře BU2R vznikly, jsou například knižní publikace a dokumentární cyklus Kmeny, kniha o českém skateboardingu Prkýnka na maso jsme uřízli, kniha o vizuální kultuře klubové scény Zde jsou psi či filmové projekce Cinema Royal.

Co jsou Piána na ulici?

Spolek Piána na ulici již tři roky oživuje veřejný prostor v České republice. Piana, šachové stolky, jukebox na poezii, veřejné tančírny, koncerty ve veřejném prostoru a přirozená motivace dalších kulturních organizátorů v tom, jak si zvelebit své vlastní město.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!