Blíží se Noc kostelů a navazující Dny víry: Programové tipy v Praze i regionech

Blíží se Noc kostelů a navazující Dny víry: Programové tipy v Praze i regionech

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Na příští pátek 29. května se chystá již šestá celostátní Noc kostelů, která poskytne mnoho možností, jak komukoliv citlivě přiblížit křesťanství, církev a víru. Smyslem je oslovit, nabízet, ale nevnucovat, a tímto způsobem zprostředkovat návštěvníkům pozitivní zkušenost v souvislosti s církví a to prostřednictvím rozhovoru, hudby, divadla, workshopu, přednášky nebo komentované prohlídky.

Pro děti budou připraveny soutěžní večery či koncerty dětských sborů. Cílem je vytvořit „nízkoprahovou“ nabídku k setkání pro lidi, kteří stojí mimo církev či na okraji církve. K programu patří i zpřístupnění běžně nepřístupných míst, sakristií, krypt či klášterních zahrad.

Praha

V Praze můžete navštívit například kostel Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského a nechat k sobě promluvit chrámové obrazy. Nebo zažít Světlo a zvuk v kostele Nejsvětějšího Salvátora či si připomenout památku 600 let od mučednické smrti Jana Husa v žižkovské modlitebně Církve bratrské. V nuselském Husově sboru zažehnout svíce se zpěvy Taizé či si přijít poslechnout varhanní hudbu do katedrály sv. Víta. Dětský program bude přichystán například v bazilice sv. Markéty v Břevnově.

Brno

V brněnském chrámu sv. Václava si prohlédnete pravoslavné ikony, můžete také zhlédnout lidové písně a tancekostele sv. Augustina nebo přijít na divadelní představení spolku Facka do modlitebny Českobratrské církve evangelické v Husovicích.

České Budějovice

Zahálet se nebude ani v Českých Budějovicích – do kostela P. Marie Růžencové přijďte na chvíli ticha nebo půlnoční polévku. V evangelickém kostele zapějí sbory Canzonetta a Vox novus. A v katedrále sv. Mikuláše zazní žestě hned po mši svaté.

Plzeň

Letošní město kultury Plzeň přichystalo na Noc kostelů mimo jiné přehlídku středověké hudby a divadelní představení o Šalamounovikostele Československé církve evangelické. Pestrý program pro děti připravil i kostel U Ježíška. Ve Sboru Maranatha pak můžete sledovat filmové produkce o kostelních zvonech.

Olomouc

Olomoucký Svatý kopeček bude hostit bohatý hudební program, modlitebna Církve bratrské zase přehlídku židovských tanců. Katedrála sv. Václava připravuje rozhovory s řeholnicemi, na kávu a čaj zve místní Husův sbor.

  • Podrobný program Noci kostelů v Praze a regionech naleznete zde
  • Po Noci kostelů bude následovat týdenní akce Dny víry, jejíž program najdete tady.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!