Folklórní sobota na Šrámkově statku v Pileticích

Folklórní sobota na Šrámkově statku v Pileticích

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


První májový víkend se dá trávit všelijak. Pokud nejste příznivci oslav Svátku práce, neskytlo se vám nepřeberné množství aktivit. Já z toho přehršelu vybrala návštěvu Šrámkova statku v Hradci Králové-Pileticích. A rozhodně jsem nelitovala. Na programu bylo tradiční venkovské stavění Máje, vystoupení folklórních souborů nejen z Hradce, ukázka a prodej rukodělných výrobků a samozřejmě nechybělo dobré jídlo a pití. Celé akci Stavění Máje všem pannám hradeckým i přespolním přálo slunečné a na poslední dny poměrně teplé počasí, které vylákalo z pohodlí domova stovky návštěvníků.

Májku chasa postavila, než byste řekli švec, a mohlo se jít tančit. To nejlepší ze své tvorby předvedl domácí folklórní soubor Dupák, který mimochodem hledá nové členy, takže kdybyste měl někdo zájem naučit se tradiční venkovské tance, určitě si na ně sežeňte kontakt. Nechybělo ani vystoupení dětí: to zajistil také domácí soubor Kvítek, Červánek a za ZUŠ Střezina Peciválek v doprovodu své vlastní kapely. Z přespolních se představili bratři Hradečtí z Domažlic. Tito dva mladí muži již čtyřikrát vyhráli celostátní soutěž dětských zpěváků lidových písní Slavíček. Starší Hynek hraje na dudy, mladší Patrik na vozembouch a oba krásně zpívají krajové písně.

Kromě téhlé vší nádherné kultury bylo možné projít si vnitřek statku. Mladší se přiučili, co se dřív v domácnosti používalo, starší zavzpomínali.

Báječná atmosféra vládla celým odpolednem a na statku se tančilo až do setmění.

Na Šrámkově statku se plánuje pro letošní sezónu ještě následující: 30. května v rámci Dne slovensko-české vzájemnosti proběhne 10. ročník soutěže ve vaření brynzových halušek, na 6. června připadá folklórní festival Přijďte pobejt, o letních prázdninách bude každý pátek vystupovat folková či country kapela. Rozhodně je, na co se těšit a za čím do Hradce Králové přijet.

Folklórní soubor Dupák

Kvítek

Hynek a Patrik Hradečtí

Přiznejte se, kdo nepoznal vozembouch? :-)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!