Živoucí fosilie i choulostivé dřeviny: Botanická zahrada představí unikátní stromy

Živoucí fosilie i choulostivé dřeviny: Botanická zahrada představí unikátní stromy

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Botanická zahrada v Troji seznamuje návštěvníky se životem atypických stromů – odstartovala zde rozsáhlá výstava o neobyčejných dřevinách, jimiž se tamní sbírky pyšní.

„Vybrali jsme na čtyřicet stromů, o nichž mohu s jistotou říci, že stojí za to se o nich dozvědět něco více,“ říká ředitelka zahrady Věra Bidlová. „Máme zde živoucí fosilie, dřeviny, které rostou v několikakilometrových výškách, nebo se volně vyskytují pouze na jednom malém území a nikde jinde na světě. Dokonce u nás pěstujeme strom, který vůbec jako strom nevypadá,“ popisuje Bidlová.

Návštěvníky mimo jiné čekají dnes již zapomenuté, ale dříve pěstované druhy dřevin nebo exotické stromy a keře, se kterými se na našem území patrně nikde jinde nesetkají.  Některé z nich vyrostly v zemích svého původu, odkud byly nasbírány během expedic, jiné jsou opravdu choulostivé a vzácné, další mohou být pro člověka jedovaté, nebo mu naopak slouží.

Ve výčtu jedinečných dřevin zahrady pochopitelně neschází ani ty, jež v rámci projektu Kořeny osobností zasadili kupříkladu režisér Vojtěch Jasný či Madeleine Albrightová.

Trojská botanická zahrada chystá k této výstavě také doprovodný program ve formě zajímavých přednášek, procházek expozicemi či ukázek šišek, plodů a dřeva. Nebudou chybět ani perokresby a fotografie.

Akce potrvá až do 4. ledna příštího roku.

  • 21. 10. Komentovaná prohlídka po zajímavých stromech botanické zahrady (sraz v 15 h u pokladny JIH - Tomáš Vencálek.)
  • 30. 10. Přednáška - Významné stromy Prahy (výstavní sál od 17 h – Aleš Rudl)
  • 6. 11.  Přednáška – zajímavé stromy v zahradě (výstavní sál od 17 h – Tomáš Vencálek)
  • 13. 11. Přednáška -  památné stromy (výstavní sál od 17 h – Bohumil Reš)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!