Výstava velkoformátových fotografií Viktora Sýkory odkrývá tajemný mikrosvět semen a plodů

Výstava velkoformátových fotografií Viktora Sýkory odkrývá tajemný mikrosvět semen a plodů

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Botanická zahrada v Troji připravila na podzim expozici s názvem Semena a plody na cestách, kde jsou představeny nejrozmanitější tvary a barvy tajemného mikrosvěta, který na svých velkoformátových fotografiích představuje Viktor Sýkora.

Dalo by se říci, že největšími cestovatelskými dobrodruhy ve světě přírody nejsou ani tažní ptáci, ani kytovci či snad motýli monarchové. Jsou to semena a plody rostlin, které se šíří po celé planetě neuvěřitelně rozmanitými cestami. Jejich anabáze čítají tisíce kilometrů a způsob cestování je mnohdy až bizarní. To vše ukazuje první podzimní výstava Botanické zahrady hl. města Prahy, která představí mikrosvět semen a plodů pohledem fotografa Viktora Sýkory. 

Skrz hledáček fotoaparátu semena ožijí vlastním životem a odhalí nám fantazii neomezující svět dokonalých tvarů, které mnohdy připomínají výlet do sci-fi žánru. Autor snímků říká: „Ve svých začátcích jsem nejraději fotografoval krajiny a architekturu. O mnoho let později jsem díky moderní technice objevil mikrosvět, který nám leží doslova u nohou. Na rozdíl od našeho makrosvěta zde vládne klid a ticho. Žádná z výprav do mikrosvěta není stejná a na každé z nich objevím nová místa a struktury, které snesou srovnání s mistrovskými díly světových architektů i s nejúchvatnějšími přírodními scenériemi.“

Výstava bude doplněna živými exponáty - rostlinami, které jsou středem zájmu fotografova objektivu. Během akce se také bude konat prodej velkoformátových fotografií. Expozice se koná ve výstavním sále, v Ornamentální zahradě, ve Stráni a foliovém skleníku v severní části zahrady a potrvá do neděle 12. října 2014.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!