Nová scéna poezie na Colours

Nová scéna poezie na Colours

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Colours of Ostrava svým návštěvníkům připravily další novinku a to v podobě nové scény poezie. Program na zvláštní scéně potrvá od pátku do neděle po celý den a bude rozdělen na tématické poetické a hudebně-poetické bloky. Kromě hlavní scény poezie bude v prostorách Velkého světa techniky a celém festivalovém areálu další scéna ve fromě guerilla poetringu..

Představí se zde přední básníci a básnířky z Ostravy, Brna i Prahy, včetně americké zpěvačky a přední představitelky slam poetry nigerijského původu Lyeoky, která tak naváže na svůj samostatný festivalový koncert. Prostor pro svoji tvorbu na této scéně dostanou i samotní návštěvníci Colours of Ostrava, kteří se navíc budou moci zapojit do projektu guerilla poetring. Jeho hlavním smyslem je ukrývání básní, nafocení místa a zveřejňování fotografií na facebooku.

Poetická scéna vznikla s cílem konfrontovat odlišné přístupy k poezii. K vidění bude tedy jak individuální intimní čtení tak i poezie propojená s hudbou nebo improvizace, v níž si básníci až před diváky vylosují hudebníka, s nímž budou společně improvizovat, jak uvádí autorka a dramaturgyně Poetické scény Blanka Fišerová.

V rámci zahajovacího bloku - Ostravské vlny - vystoupí například Petr Hruška nebo Ivan Motýl, Ženská vlna dá prostor Renatě Putzlacher, Lydii Romanskéa dalším výrazným básnířkám, které improvizačně doprovodí saxofonista Michal Žáček. Do Ostravy zavítají i brněnští či pražští, básníci, například Jaromír Typlt, Básník Ticho nebo Jaroslav Erik Frič. Účast přislíbil také Daniel Hradecký, který byl v letošním roce nominován na Magnesii Literu. Prolínáním hudby a poezie nabídne performance Jana Kunzeho a Hičhaikum projektu, hudebně-poetické vystoupení speciálně pro Poetickou scénu chystá také Jan Žamboch (Držitel dvou Cen Anděl). Slam vlna představí Bio Mashu, Bohdana Bláhovce, z Německa přijede Jaromír Konečný. V rámci bloku Improvizace propojí básnickou tvorbu s hudebníky například Pavel Zajíc, Blanka Fišerová, hudebně improvizovat bude Terezie Kovalová (Calm Season), Marek Zeman (Marow) a další.

Poetická scéna přinese také hudebně-poeticko-vokálně-dramatickou verzi Shakespearova Hamleta v režii Jany Janěkové, na které se možná objeví i Martin Hilský, překladatel Shakespearových děl.

Součástí Poetické scény bude také Mobilní knihovnička, návštěvníci mohou přinést pro ně už nepotřebnou knihu a vyměnit ji za titul, který je zaujme. Mobilní knihovničku koordinuje Knihovna města Ostravy, která poskytne i knihy vyřazené z fondu.

Na závěr programu Poetické scény bude také mikrofon k dispozici všem návštěvníkům, kteří chtějí prezentovat vlastní tvorbu nebo přečíst útržek z oblíbeného literárního díla, nebo přečíst báseň nalezenou v rámci guerilla poetringu, to vše v bloku nazvaném Čtěte v barvách.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!