V Praze zastaví Wintonovy vlaky

V Praze zastaví Wintonovy vlaky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Jméno sir Nicolas Winton je dobře známé nejen historikům moderních dějin a válečným veteránům. Tento odvážný muž od jara do léta roku 1939 zorganizoval osm vlakových transportů, které z území protektorátu odvezly 669 dětí z rodin židovských a sudetských uprchlíků, které by jinak čekala téměř jistá smrt v koncentračních a vyhlazovacích nacistických táborech. Děti našly azyl u britských rodin a dnes se jejich potomstvo rozrostlo na 5000 členů. Nicolas Winton o svém činu nikomu neřekl celých následujících padesát let.

Teprve jeho žena při uklízení náhodou našla dokumenty vzahující se k vlakovým transportům. Ty využila ke svému bádání historička Elizabeth Maxwell, a zorganizovala prostřednictvím televize BBC setkání zachráněných dětí s Nicolasem Wintonem. Kromě dětí se ve Velké Británii věnoval péči o seniory a v roce 2002 byl britskou královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu s právem užívat titul Sir. Je také nositelem řádu Tomáše Garrigua Masaryka, který mu v roce 1998 propůjčil někdejší český prezident Václav Havel. V současné době je v oběhu petice za udělení Nobelovy ceny míru právě N. Wintonovy, která nyní čítá na 240 tisíc podpisů.

Od pondělí 19. května do 19. června 2014 bude na Kampě mezi Werichovou vilou a Sovovými mlýny umístěna výstava týkající se právě výše zmíněných událostí. Na 28 panelech budou exponovány dobové fotografie dětí a N. Wintona zachycených při vlakových převozech, kopie dochovaných cestovních dokladů, dokumenty o koncentračních táborech a informace přibližující dobu těsně před vypuknutím druhé světové války.

Výstava je venkovní, tudíž je přístupná 24 hodin denně, ve večerních hodinách budou panely s fotografiemi a popisem událostí samozřejmě osvětleny.

Výstava přináší i pohled do nynějšího života Wintonových dětí, které se usadily na území Česka. Jedná se o rozhovory s nimi, vzpomínky na záchranný transport, fotografie s rodinou a další. Za zvláštní pozornost stojí podrobná dokumentace cesty vlaku z Prahy do Londýna se čtyřmi zastaveními v Německu a Holandsku. Fotografie také zachytily emotivní setkání Nicolase Wintona se „svými“ dětmi, pro které je jediným a ne jen symbolickým tatínkem.

Přijďte se seznámit s osudy těch, kteří zůstali naštěstí ušetřeni nacistického pekla. Kdykoli během výstavy můžete také připojit svůj podpis pod již zmíněnou petici.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Museum Kampa nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Museum Kampa

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!