Literární novinky - Stefan Spjut v Praze a nové knihy nakladatelství Host

Literární novinky - Stefan Spjut v Praze a nové knihy nakladatelství Host

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nejzajímavější literární akcí tohoto týdne je jednoznačně festival Svět knihy. Nejen tuto akci navštíví švédský spisovatel Stefan Spjut. Jeho kniha Stallo vyšla na konci minulého roku u nakladatelství Host. Jedná se o velice zajímavý román na pomezí žánrů o trollech, démonech v nás a o vztazích s našimi dětmi, přírodou a zvířaty. Ve Švédsku se román stal bestsellerem.

Přehled vystoupení Stefana Spjuta v Praze
středa 14. května, 18.00 – 22.30
Noc literatury se Stefanem Spjutem Gymnázium a Hudební škola, Komenského nám. 400/9
První hosty uvítá autor osobně!
pátek 16. května, 16.00
Autogramiáda
Palác knih Luxor, Václavské náměstí 41
pátek 16. května
Severský literární večer: Stefan Spjut (Švédsko), Kjersti Skomsvoldová (Norsko) a Pia Juulová (Dánsko) Literární kavárna Řetězová, Řetězová 10
sobota 17. května, 16.00 – 16.50
Autorský pořad – čtení a beseda
Veletrh Svět knihy, výstaviště Holešovice, Komorní sál
Moderuje Azita Haidarová, tlumočí Linda Kaprová.
sobota 17. května, 17.00 – 18.00
Autogramiáda
Veletrh Svět knihy, výstaviště Holešovice, stánek nakladatelství Host L207

Nakladatelství Host vydává i několik zajímavých knih.

Jiné životy Hynka Harra
Jakub Dotlačil
Šedesátá léta 19. století. Česká společnost ožívá a hlásí se o své místo v monarchii. Vznikají první české spolky, z nichž některé přežijí až do současnosti. Mnohé další to štěstí mít nebudou. Kniha Jiné životy Hynka Harra vypráví příběh jednoho takového spolku. Příběh první české parapsychologické společnosti, jejíž členové se snažili položit vědecké základy studia telepatie a spiritismu dřív, než většina vědců usoudila, že telepatie a spiritismus žádný vědecký základ nemají. Román kombinuje realitu 19. století s vizí světa, jakou prosazovaly parapsychologické teorie. Z tohoto základu vyrůstá fantaskní příběh o toleranci, národní a lidské identitě, ale hlavně o Hynku Harrovi, mladém učiteli matematiky, který se jedné neděle zastaví na schůzi českých parapsychologů, a dá tak do pohybu události, jež mu zcela změní život. Jako nadané médium odjíždí do Berlína, zapojí se do války mezi Rakouskem a Pruskem, aby nakonec zjistil, že všechno je tak trochu jinak.

Dvanáct kmenů Hattiiných
Ayana Mathisová
Příběh dětí takzvané Velké migrace Afroameričanů, jež předurčila osudy jedné rodiny.
V roce 1923 odchází patnáctiletá Hattie Shepherdová se svou matkou a sestrami z Georgie a s vidinou lepšího života se usazuje ve Filadelfii. Její naděje se však nenaplní a Hattie se provdá za muže, který jí přinese jen zklamání. Postupně přivede na svět jedenáct dětí, avšak první dvě zemřou. Po celý život musí Hattie čelit chudobě a svým dětem nedokáže dát ani špetku lásky a něhy, po níž všechny tak touží. Rozhodla se připravit je na těžký život, který na ně podle ní čeká, na svět bez lásky a soucitu.
Vyprávění pokrývá období od dvacátých let minulého století do roku 1980. V prvním příběhu Hattie bezmocně přihlíží umírání svých prvorozených dvojčat, která podlehla těžké nemoci. V dalších kapitolách se seznamujeme s ostatními Hattiinými dětmi v důležitých okamžicích jejich života: následujeme jazzového hudebníka, který se ve čtyřicátých letech na georgijském venkově smiřuje se svou homosexualitou, v padesátých letech se v Alabamě odvíjí příběh dětského kazatele konajícího falešné zázraky a během dalších roků se odehrávají jedinečné a pozoruhodné osudy ostatních potomků. Na závěr, k dovršení počtu dvanácti kmenů, je zařazeno vyprávění o Hattiině vnučce, kterou trápí schizofrenie její matky. Název Dvanáct kmenů Hattiiných je odvozen od dvanácti kmenů izraelských, kmenů vzešlých z potomků patriarchy Jákoba.

Michael Hjorth, Hans Rosenfeld
Učedník
Sebastian Bergman znovu objevil smysl svého života. Zjistil totiž, že má dospělou dceru Vanju. Poprvé od chvíle, kdy mu tsunami vzala jeho ženu Lily a dceru Sabine, cítí, že má důvod žít. Jeho situace je však složitá — Vanja je jednou z nejlepších policistek v zemi, pracuje v celostátní komisi pro vyšetřování vražd, kde on sám dřív působil, a Sebastiana Bergmana z duše nenávidí. Ten proto řeší dilema: má dceři říct, že je její biologický otec, nebo si to má navždy nechat pro sebe?
Sebastian Vanju týdny zpovzdálí sleduje, ale pak si uvědomí, že jediná možnost, jak se jí přiblížit, je stát se znovu součástí vyšetřovacího týmu. Jeho členové se právě snaží dopadnout pachatele několika brutálních vražd, jež ve všech detailech připomínají vraždy Edwarda Hindeho, chladnokrevného, psychopatického manipulátora, kterého Sebastian dostal před lety za mříže. Jako nepopiratelný odborník na Hindeho se Sebastian navzdory osobním nevraživostem do týmu vrací, aby pomohl najít jeho napodobitele, a brzy poznává otřesnou pravdu — se sérií vražd je spjatý víc, než by ho kdy napadlo, a je pouhý krůček od toho, aby navždy ztratil i druhou dceru.
Učedník je po Temných tajemstvích druhou knihou ze série o policejním psychologovi a sebestředném sukničkáři Sebastianu Bergmanovi. Po celém světě se dosud prodaly téměř dva miliony knih celé série a dvě stě tisíc výtisků Učedníka jenom ve Švédsku. Práva na románovou sérii byla prodána již do dvaceti zemí. Třetí díl s názvem Fjällgraven (Hrob v horách, 2012) připravujeme k českému vydání na podzim 2014.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!