Literární novinky - Vyrobte si sami či román s Pulitzerovou cenou

Literární novinky - Vyrobte si sami či román s Pulitzerovou cenou

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nakladatelství Jota přichází s knihou určenou pro všechny domácí vyráběče. Nese název Děláme si to doma sami a její autorkou je Alena Thomas.

Doma se dá vyrobit téměř všechno, od luxusní pěsticí kosmetiky přes léčivé extrakty k prevenci běžných neduhů až po čisticí prostředky pro domácnost, které překvapí svým jednoduchým složením a zároveň nekompromisním účinkem.

Umět si něco vyrobit sám a nebýt tak odkázán na regály supermarketů je povznášející pocit. Nemuset luštit drobné písmo, za kterým se na etiketách často skrývá výbava průměrné chemické laboratoře (nehledě na to, že jen málokdo z nás tuší, k čemu je většina těch sulfátů a parabenů v našem denním krému dobrá) je úlevné, nejen pro duši, ale i pro pleť. A vědět, že tím vším něco děláme nejen pro sebe, ale třeba i pro životní prostředí, jež nezatěžujeme stále novými umělohmotnými obaly, které končí v popelnicích, a při tom navíc ještě ušetříme, je prostě příjemná přidaná hodnota.

Nakladatelství Fortuna Libri vydává hned několik zajímavých knih.

Syn správce sirotčince

Johnson Adam

PŘÍBĚH MLADÉHO MUŽE V TOTALITNÍM REŽIMU SEVERNÍ KOREJE, PLNÝ NAPĚTÍ, PRUDKÝCH ZVRATŮ A KRUTOSTI, ALE I TOUHY PO SVOBODĚ A NEKONEČNÉ LÁSKY, KTERÁ NABÝVÁ PODOBY OBĚTI.
Jako syn správce sirotčince má Pak Čun-do jistá privilegia. Není jako ostatní hoši, sirotci, které rodiče odložili cestou do některého z pracovních lágrů. Když dospěje, je odhodlán poctivě sloužit své vlasti, Korejské lidově demokratické republice. Avšak v zemi řízené nevyzpytatelným Kimem, kde člověk nemá právo na vlastní život, natožpak na identitu, kde vše je na povel a nikdo netuší, co bude zítra, v této zemi každodenního boje o holé přežití a nekonečné přetvářky ani absolutní poslušnost nikomu nezaručí, že se neocitne v pekle vězeňského dolu, odkud není návratu. Ale Pak Čun-do přežije. Přežije do chvíle, než se odhodlá získat lásku a zakusit pocit svobody.

Za tento román získal autor v roce 2013 prestižní Pulitzerovu cenu.

Cizí slovo láska

McCahanová Erin

Hlavní hrdinka neřeší žádné závažné problémy – i když trochu světového míru by si ke svačině určitě dala. Má úžasnou rodinu, miluje své rodiče, zbožňuje své sestry a na milost vzala i švagra (musel však na tom tvrdě pracovat). Teď je na obzoru druhý švagr. Josiina zatím neprovdaná sestra Kate se nezadržitelně žene k oltáři a z nastávajícího člena rodiny Geoffa se budoucí švagrové zvedá žaludek. Co takhle udělat vetřelci ze života peklo? Naštvaná Josie by to možná zvládla, ale rozptylují ji upištěné spolužačky, zlatí hoši všude kolem a zejména to, že každý, zdá se, mluví úplně jiným jazykem.

Jak se dá v takovém světě vůbec vyznat láska a jak dát zakusit nenávist?

Rendez-vous v Paříži

McKinlayová Deborah

Když anglická čtenářka románů Eva Petworthová napíše úspěšnému americkému autorovi Jacksonu Cooperovi a pochválí mu scénu v jeho knize, oba zjistí, že sdílejí vášeň pro vaření. To zažehne vztah, který změní jejich životy. Přátelství se rozvíjí a navzájem si svěřují detaily svého života. Jack má barvité přátele a řadu mladých obdivovatelek, ale není spokojený. Eva měla chladný vztah ke své matce a nyní se snaží překonat napětí mezi sebou a svou dcerou, která se má vdávat. Eva a Jackson se sbližují stále více i přes velkou vzdálenost, která je odděluje. Radí si navzájem a snaží se překonat své problémy. Chtějí se poznat osobně, a tak vznikne nápad. Rendez-vous v Paříži. To je to správné místo pro dobré jídlo a snad i lásku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!