Svět knihy - program na pátek 16.5.2014

Svět knihy - program na pátek 16.5.2014

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Páteční program festivalu Svět knihy 2014 nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o největší literární akci v Čechách.

Již od 10 hodin se koná autogramiáda Lucie Konášové a hlavních hereckých představitelů z úspěšného televizního seriálu Špačkovi v síti času. Účast přislíbili: Tomáš Hanák, Miroslav Táborský, Klára Issová, Pavel Liška, Pavel Zedníček, Johanka Krtičková

a Ondřej Havel. Moderuje Míša Maurerová.

V 11 hodin nakladatelství Fragment ocení své významné autory výročními cenami za rok 2013. Autoři budou oceněni ve dvou kategoriích: Nejúspěšnější novinka roku 2013 a Mimořádný přínos pro nakladatelství Fragment.

Od 12 hodin můžete besedovat s renomovaným historikem a redaktorem Lidových novin Petrem Zídkem, který přináší ve své knize Češi v srdci temnoty nový pohled na československé dějiny od komunistického převratu do počátku normalizace. Ke každému roku období 1948–1970 se váže jeden či dva silné příběhy, zpracované formou historických reportáží.

V 13:00 se koná setkání s autorem Lászlóem F. Földényim a prezentace jeho knihy Melancholie. Literární historik, kritik a filozof narušuje stereotypní názory, které melancholiky odkazovaly do tmavých odlehlých koutů a předepisovaly jim trávit dny a noci vzdycháním nad marností světa. Konkretizuje vnitřně protikladnou a ambivalentní povahu melancholie na historickém materiálu. Účinkují překladatel Robert Svoboda a redaktor Michal Špína.

Tlumočeno: čeština, maďarština

Rovněž v 13:00 podepíší své knihy Petr Zídek (Češi v srdci temnoty) a Pavel Kosatík (Tigrid, poprvé a Češi1918.)

V 13:30 se uskuteční autogramiáda norské spisovatelky Kjersti Annesdatter Skomsvoldové (Čím jdu rychleji, tím jsem menší).

V 14:00 bude předána Cena Nadace Český literární fond za původní literární dílo. Cenu navrhuje správní radě Nadace expertní skupina pro literaturu a bude udělena nejvýznamnějšímu dílu, které bylo v předchozím roce podpořeno grantem NČLF.

Stejný čas je určen i dánské spisovatelce Pie Juulové, která přijíždí do České republiky představit svůj detektivní román Vražda na Hallandovi, který právě vychází v nakladatelství Kniha Zlín. Moderuje překladatelka Helena Březinová.

Mezi další autory, kteří budou ve dvě hodiny podepisovat své knihy, patří Petra Dvořáková (Julie mezi slovy), Martin Hilskýpřeklady Williama Shakespeara či Alena a Vlastimil Vondruškovi (Průvodce českou historií nazvaný Vesnice, ale i další knihy ze svojí bohaté nabídky- Město, Život staré Šumavy a další).

Autogramiáda švýcarského spisovatele Christiana Krachta k uvedení jeho knihy Imperium na český knižní trh se odehraje v 14:30.

V 15:00 promluví Jan Němec o své knize Dějiny světla. Stejný čas je určen pro předání Ceny Jiřího Theinera, kterou uděluje společnost Svět knihy s.r.o. žijící osobnosti či instituci, jež se svou prací významně podílí na šíření a propagaci české literatury v zahraničí.

Ve tři hodiny odpoledne si nenechte ujít ani představení nové knihy Emila Hakla s názvem Hovězí kostky. Následuje mnoho autogramiád v čele s Jiřím Padevětem (Průvodce protektorátní Prahou),Piou Juulovou (Vražda na Hallandovi), Vlastimilem Vondruškou nebo rakouským spisovatelem Norbertem Gstreinem.

V 16:00 pokračují autogramiády s Emilem Haklem, Janem Němcem, Petr Eisnerem a Christianem Krachtem (Impérium).

V 17:00 proběhne vyhlášení literární soutěže Staň se novou EL James.

V 18:30 se bude podepisovat maďarský spisovatel György Spiró.

Čeká Vás I mnoho dalších věcí. Na program se můžete podívat na stránkách festivalu Svět knihy.

Již v příštích dnech Vás budeme informovat o sobotním programu, který může být pro mnohé vrcholem celého festivalu.

http://sk2014.svetknihy.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!