Divadlo D21 uvedlo na svých prkench Kafkův Ortel

Divadlo D21 uvedlo na svých prkench Kafkův Ortel

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Divadlo D21 se v posledních třech letech začalo výrazně profilovat jako divadlo s autorským přístupem, jak v dramaturgii, tak v režijní práci. Dokladem toho je i hra Ortel, která měla premiéru v pátek 28. března.  

Divadlo D21 připravilo autorskou inscenaci vycházející ze základních témat tvorby Franze Kafky, stěžejním dílem je pak povídka Ortel, objevují se i Dopisy otci a Proměna. O aktuálnosti a naléhavosti inscenace vypovídá i fakt, že letos je to právě 90 let od úmrtí Franze Kafky. Silným tématem a inspirací pro tvůrce je i fakt, že Kafka většinou psal bez ambic stát se velkým spisovatelem a svoji tvorbu bral s velkou rezervou a sebekritikou. Povídka obsahuje hlavní kafkovská témata a motivy (nevyrovnaný vztah k otci, ženám i sobě), a dokonce i narážky na konkrétní jména a osoby, o nichž sám autor později píše ve svých denících.

 „Řekl bych, že hlavním tématem naší inscenace je nemožnost či neschopnost vyrovnat se světem rodičů a tím i se sebou samým. Pro mě je Kafka autor, který rozhodně není symbolem nějakého depresivně existenciálního vakua, ale pohybuje se na samé hraně temné grotesky. Jeho zdánlivě složitý jazyk je ve skutečnosti zprostředkovatelem silného obrazu, který si lze před sebou zcela hmatatelně představit, a to se všemi smysly, které k obrazu náleží. Jde vždy o silné téma i pocit z atmosféry.“ dodává k nové inscenaci Divadla D21 režisér a autor textu jevištní interpretace, Jiří Ondra.

Expresivně laděná scéna, hra světel a stínu, blízký kontakt s divákem, který je součástí inscenačního plánu a stylizované herectví v kombinaci s improvizací je doplněno o současnou autorskou hudbu Pavla Ptáčníka a Markety Dvořákové. Reprízy proběhne 7. dubna a 5. května od 19.30 hodin v Divadle D21.

Více na stránkách divadla D21: http://www.divadlod21.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo D21 nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo D21

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!