Festival Fotojatka opět v Praze!

Festival Fotojatka opět v Praze!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Po roce se na plátna kin v Brně, Praze a Českých Budějovicích již po osmé vrací bláznivý a všemi fotografickými mastmi mazaný festival dokumentárních fotografií Fotojatka. Unikátní koncepce promítání fotografií v kině s různorodým nejen hudebním doprovodem tentokrát představí fotografie zpoza polárního kruhu i asijských metropolí a představí snímky některých vítězů World Press Photo. V pražském Aeru vypukne jateční řež již 21. března 2014.

Tématem Fotojatek je letos sport, ale slibují i ekologii nebo sociální dokument. Kromě známých českých jmen, jakými jsou tvůrce magických krajin Jan Pohribný nebo severočeský dokumentarista Ibra Ibrahimovič, který se osobně zůčastní pražského promítání, přizval netradiční fotofestival letos i celou řadu autorů, oceněných na prestižní soutěži World Press Photo. Vedle sebe se tak objeví třeba snímky nigerijských prostitutek v Itálii Paola Patriziho, temná alchymistická zátiší Jeana-Michela Fauqueta, snímky Petera Bialobrzeského z moderních asijských metropolí, bezohledně pohlcujících starou zástavbu, či dokumentární série Eleny Chernyshové z Norilsku, hornického města za polárním kruhem, kde se průměrná roční teplota pohybuje kolem -10 °C. Chybět nebude ani humor či konceptuální fotografie – třeba série zátiší s plesnivým jídlem od rakouského umělce Klause Pichlera, který tak chce upozornit na celosvětové plýtvání potravinami.

Odjakživa se snažíme, aby byl festival rozmanitý, aby si každý divák našel to své a přitom nemohl o žádné ze sérií říct – to jsou špatné fotky,“ říká o výběru ředitel festivalu Martin Šálek. „Výjimkou by mohly letos být snad jen fotografie z archivu komunistické Státní bezpečnosti, které jsme se také rozhodli zařadit do programu – tajní agenti na nich při sledování osob nevědomky zachytili šedou realitu normalizační Prahy.“

Do povědomí diváků se festival zapsal i venkovními projekcemi s účastí pouličního divadla Kvelb – letos proběhne promítání pod širým nebem v Českých Budějovicích ve čtvrtek 10. 4., konkrétní místo je v jednání. V jihočeské metropoli také Fotojatka uzavřou své putování – po zastávkách v Brně (7. 3., kino Art) a v Praze (21. 3., kino Aero) se vrátí do svého domovského města, kde kromě zmiňovaného venkovního promítání a festivalového večera v kině Kotva (11. 4.) chystají na sobotu v KD Slavie fotografickou dílnu pro fotoamatéry i profesionály, dvojici přednášek (na první bude Ibra Ibrahimovič hovořit o příbězích svých severočeských fotografií, , čerstvou hostinu s večerním promítáním a afterparty se živou taneční hudbou v podání DJ Ventolina.

Více o festivalu Fotojatka najdete zde: http://www.fotojatka.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Aero

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!