World Press Photo představuje vítězné snímky Praze

World Press Photo představuje vítězné snímky Praze 

Po roce opět zaplnily prostory Karolina vítězné fotografie mezinárodní soutěže World Press Photo. A návštěvníci výstavy si tak znovu mohou uvědomit jaké zásadní události a změny předešlý rok přinesl.

Mezinárodní soutěž a následně výstava World Press Photo se snaží zmapovat nejzásadnější světové události pomocí objektivů fotoreportérů již od roku 1955. V tomto roce byla nadace WPP založena v holandském městě Amsterodam. Vítězné fotografie soutěže jsou známé po celém světě. V mnohých případech dokonce symbolizují události, které "pozměnily" svět. Jejich autoři se tak stali nejuznávanějšími světovými novináři.

Letos porota vybírala nejlepší fotografie mezi více než 100,000 snímky pořízenými 5,247 autory ze 124 zemí světa. Takže to byl znovu úkol nelehký. Vítězem se nakonec stal Samuel Aranda ze Španělska, který pracuje pro The New York Times.

Jeho snímek zachycuje Fatimu al-Qaws držící v náručí svého osmnáctiletého syna Zayeda, který se 15. října zúčastnil pouliční demonstrace v jemenském městě Sanaa a byl zasažen slzným plynem. Toho dne právě eskalovaly dlouhotrvající protestní akce proti režimu prezidenta Ali Abdullah Saleha, který v zemi vládl 33 let. Svědci tvrdí, že městem pochodovaly tisíce lidí, které na kontrolním stanovišti poblíž Ministerstva zahraničních věcí uvítala střelba. Nejméně 12 lidí bylo zabito a asi 30 zraněno. Paní Qaws, která se sama zúčastnila protestních akcí proti režimu, svého syna objevila mezi zraněnými v mešitě, která sloužila jako provizorní polní nemocnice. Zayed se neprobral z kómatu ještě dva dny po incidentu. V pokračujících demonstracích byl zraněn ještě dvakrát. Utrpení, které rodina paní Qaws zažila, ale nebylo zbytečné. V listopadu uprchl prezident Saleh do Saudské Arábie a jeho vláda brzy na to formálně skončila.

Výstava snímků World Press Photo se letos nese v duchu demonstrací souvisejících s arabským jarem a katastrofální tsunami v Japonsku. Při pohledu na snímky plné bolesti, bídy a utrpení si člověk musí uvědomit vděčnost za to, co má a kde žije. To je dle mého hlavním posláním celé soutěže, upozornit svět na to, že jsou doposud oblasti, kde mír a klid jsou slovy, která teprve čekají na naplnění svého obsahu. Před tím bychom neměli zavírat oči.

Vítězné snímky 55. ročníku WPP si můžete prohlédnout až do 7. října 2012 ve výstavních prostorách Karolina (Křížová chodba) denně vždy od 10:00 do 18:00 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Samuel Aranda - vítězný snímekAlex MajoliPaolo Pellegrin
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!