Literární novinky - Pokračování Milénia, Bella a Sebastián a nový Igor Lukeš

Literární novinky - Pokračování Milénia, Bella a Sebastián a nový Igor Lukeš

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nakladatelství Host získalo práva na pokračování úspěšné série Milénium od Stiega Larssona. V srpnu 2015 uplyne již deset let od prvního vydání románu Muži, kteří nenávidí ženy, který odstartoval současný celosvětový boom severské krimi. U této příležitosti se chystá vydání české verze jejího nástupce.

Po zesnulém Stiegovi se čtvrtého pokračování ujal David Lagercrantz. Nejznámější knihou tohoto spisovatele je bestsellerový životopis švédského fotbalového reprezentanta bosenského původu Já jsem Zlatan Ibrahimović (k českému vydání připravuje rovněž nakladatelství Host).

Milénium a jeho hlavní hrdinové novinář Mikael Blomkvist a svérázná hackerka Lisbeth Salanderová se stali novodobým fenoménem. Na motivy trilogie byly natočeny úspěšné filmy – kompletní třídílnou švédskou verzi s Noomi Rapace v hlavní roli následoval zatím první díl hollywoodského zpracování režiséra Davida Finchera s hvězdným obsazením: hlavní postavy ztvárnili Daniel Craig a Rooney Mara.

Nakladatelství Albatros vydalo knihu Bella a Sebastián, na motivy příběhu, který poprvé ztvárnila Cécile Aubryová v legendárním seriálu z roku 1965. Kniha vypráví strhující drama o setkání samotářského chlapce a divokého horského psa, kteří oddaně brání jeden druhého na pozadí reálií druhé světové války. Filmové zpracování příběhu uvedl minulý týden do kin autor a režisér Nicolas Vanier. Bella a Sebastián je kouzelný příběh o nehynoucí lásce a nezničitelném přátelství, které dokonale působí jako štít proti lidské zlobě.

Spisovateli Nicolasi Vanierovi se podařilo oživit legendární dílo Cécile Aubryové a přiblížit ho dnešním dětem. „Vanier napsal román, který je mnohem víc než jen moderní adaptace téměř půl století staré klasiky. Skvěle literárně vystavěný a čtivý příběh jistě obstojí jak u dospělých, kteří s nostalgií zavzpomínají na dojemné vyprávění o vztahu malého chlapce a divokého psa, tak u dětí, jež kniha zaujme strhujícím dějem a překrásně vykreslenou přírodou francouzských hor,“ říká Petr Eliáš z nakladatelství Albatros.

Nakladatelství Prostor přichází s novou knihou Igora Lukeše, která nese název Československo nad propastí s podtitulem Selhání amerických diplomatů a tajných služeb v Praze 1945–1948.

Nová kniha Igora Lukeše je čtivým a podrobně dokumentovaným vylíčením aktivit - ale také pasivity - americké ambasády i vojenské mise v Praze v letech 1945-1948.
Ústředním bodem jeho práce je pokus o odpověď na klíčovou otázku: proč Američané v poválečném Československu, které považovali za testovací případ svých vztahů k Stalinovu SSSR, tak neuspěli. Bylo to především jejich selhání, či selhání poválečné československé společnosti, poznamenané traumatem Mnichova a paralyzované zažitým strachem z šesti let nacistické okupace? Proč československá veřejnost s převážně pozitivním vztahem k USA a často až nekritickým obdivem k "americkému způsobu života" tak snadno a rychle podlehla stalinizaci? A nakolik k tomu přispěly omyly a chyby americké politiky a jejích reprezentantů v poválečné Praze?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!